När skolinspektionen 2014 satte stopp för gymnasiefilial i Malå och Sorsele blev frågan ännu mera aktuell.
– Vår ambition är ju att alla elever ska ha möjlighet välja den gymnasieutbildning man vill, och samtidigt kunna bo kvar i hemkommunen, säger Peter Andersson, skolchef i Malå.
Sedan slutet av 90-talet har Malå haft gymnasiefilial som inneburit att elever i gymnasieskolan delvis kunnat genomföra sin utbildning i Malå.
– Alla elever är inte mogna för att flytta hemifrån och bo i egen lägenhet, och att åka buss medför väldigt långa dagar, så det har varit en bra lösning, trots att filiallösningen varit begränsad till ett urval program, har det varit ett alternativ, säger han.
Lärarresurser för att bedriva kommunal vuxenutbildning för dem som velat läsa in högskolekompetens har kunnat användas.
Men Skolinspektionen anser att detta är fel. Eleverna ska ha en rektor och befinna sig under ett huvudmannaskap. Inget annat.
Kommunerna i region 8, som är en sammanslutning av kommunerna Lycksele, Vilhelmina, Storuman, Dorotea, Malå, Norsjö, Åsele och Sorsele har nu diskuterat gemensamma lösningar.
– Många av dem är villiga att gå vidare med att undersöka möjligheten till bildandet av ett kommunförbund, där förslagsvis gemensamt ansvar för gymnasieskola och vuxenutbildning skulle ligga, säger Andersson.
Finns det sådana modeller?
– Ja, ett exempel är Lapplands gymnasieförbund där Pajala, Kiruna, Gällivare och Jokkmokks kommuner som gått samman.
– Mer än så vet vi inte i dag, men vi väntar på att få gå vidare.
Filiallösningen var ett bra alternativ.