Himlen var blå och vårsolen sken då gårdens grisar skulle släppas till sin sommarhage. Med nyfikna ögon tittade de fram då dörrarna öppnades och utanför mötte grisarna hundratals Vuxna och barn som väntade runt staketet utanför. Några av grisarna var snabba att ta sig ut och andra var lite mera försiktiga. Då alla väl var ute så tog de en runda för att se sig omkring, äta mat, böka i jorden och några passade på att rulla sig i leran.
Familjedag
Cilla Hedström hade sina barn och barnbarn med sig till grissläppet och de verkade trivas.
– Jag är ju både mormor och farmor och idag är båda familjerna med. Det här är en jättetrevlig familjeutflykt för barn och vuxna, i alla åldrar. Det här tycker nog barnbarnen Ella, Elsa, Edwin och Alfred är kul för de gillar djur, säger Cilla glatt.
Gårdsnära
Från tidig vår till nyår är det fullt upp med den egna produktionen för ägarna till Järvtjärns utegrisar, Camilla och Joel Jonsson.
– Vi slaktar cirka 120 grisar varje år som säljs under eget namn. I slutet på månaden börjar slakten och det sker på ett lokalt slakteri som ligger 10 minuter bort. Vi kör dem själva i hästtransporter så det blir ingen lång färd, berättar Camilla.
Uppe på gården är kön lång till hamburgergrillarna. I gårdsbutiken säljs kött och ägg från gården.
– Vi har också korv, rökta produkter och egen leverpastej.
Kloka och charmiga grisar
Besökaren Eric Lindquist berättar att han under en kort period för 40 år sedan hade egna grisar.
– Jag hade också en granne som hade en gris och en hund som tillsammans var ute på äventyr. De sprang lösa i skogen på dagarna. Varje kväll kom de tillbaka och de såg ut att må både gott och ha kul. Grisar är underskattade. De är så otroligt kloka och charmiga, säger Eric med ett leende.
”Grisar är underskattade. De är så otroligt kloka och charmiga”.
Eric Lindquist