Genombrott i forskningen kring Skelleftesjukan

Forskare har upptäckt att ett nytt läkemedel verkar kunna minska nervskador vid Skelleftesjukan, eller Transtyretin familjär amyloidis med polyneuropati som den egentligen heter.

Foto: Foto: Lina Andersson

Not Found2017-09-22 15:08

Det är Dagens Medicinsom rapporterar om upptäckten, som enligt professorn Ole Suhr är ett genombrott. Han arbetar vid FAP-teamet på Norrlands universitetssjukhus i Umeå som behandlar drabbade från hela Sverige.

– Det här är en sjukdom som tidigare ansetts vara irreversibel. Men för första gången ser det nu ut som att symtomen kan minska, åtminstone på gruppnivå. Det är remarkabelt, säger Ole Suhr till Dagens Medicin.

Resultaten som nu presenterats gäller en studie av det möjliga läkemedlet patisiran som testats på 225 personer från hela världen. Enligt det amerikanska företaget Alnylam hade läkemedlet en positiv effekt på nervskador och en majoritet av patienterna hade fått en förbättring av symtomen 18 månader efter studien.

Däremot har det inte presenterats hur stora skillnaderna var mellan aktiv behandling och placebo och därför måste resultaten tolkas försiktigt. Ole Suhr tror ändå att de nya fynden öppnar för en mer effektiv behandling som skulle kunna stoppa sjukdomsförloppet.

undefined
Allt fler i Norrbotten drabbas av Skelleftesjukan

Är en sällsynt och ärftlig sjukdom som framförallt ger symtom från nervsystemet, men även andra organ såsom hjärta, mag-tarmkanal och njurar.

Sjukdomen förekommer över hela världen men är vanligare i Portugal, Japan och i Sverige. I Sverige förekommer TTR-FAP i hela landet, men är vanligare i de nordliga delarna varför sjukdomen ibland kallas för Skelleftesjukan.

Sjukdomen påverkar främst det perifera nervsystemet. I de tidiga stadierna leder effekterna på nerverna till ovanliga känselförnimmelser eller nedsatt känsel i fötter, underben och händer. Med tiden förvärras vanligen dessa symtom och sprider sig upp genom benen och armarna.

Dessutom påverkas gångförmågan till följd av försvagade muskler och domningar. Andra delar av kroppen kan också påverkas, t.ex. urinblåsan, hjärtat och matsmältningssystemet, så att deras normala funktion störs.

När det har uppstått skador på nerverna finns det inget sätt att få skadorna att gå tillbaka, så det är viktigt att identifiera personer med Skelleftesjukan i ett tidigt stadium, så att man kan behandla sjukdomen innan skadorna har blivit alltför stora.

Källa:Pfizer

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!