Friskabrandmän som startade i Skellefteå sprids över hela världen: ”Det är helt fantastiskt”

Det startade i Skellefteå 2006, spreds nationellt, har prisats av EU och gett upphov till en bok. Nu marknadsförs projektet Friskabrandmän över hela världen.

Tät påse. I en av dessa packas brandmännens utrustning efter insats för att rengöras direkt. Foto: Karin Israelsson.

Tät påse. I en av dessa packas brandmännens utrustning efter insats för att rengöras direkt. Foto: Karin Israelsson.

Foto: Foto: Karin Israelsson.

Not Found2018-02-23 16:12

Stefan Magnusson har arbetat som brandman i nästan 35 år och säger att brandmän, i sin vardag, ofta exponeras för giftiga ämnen och gaser.

– Jag ville göra något åt det och sedan hade jag läst internationella forskningsrapporter som visar på förhöjda risker för brandmän att drabbas av olika cancersjukdomar, säger Stefan Magnusson och fortsätter:

– Gifterna sätter sig i våra kläder, handskar, skor och på utsidan av vår andningsskyddsutrustning. Efter arbetspassets första insats blev vi mer och mer kontaminerade av gifter, kläderna hänger ju med hela tiden. Sedan satte vi oss i bilarna och åkte ut på nästa larm. Det här ville jag åtgärda.

Ett år senare startade projektet Friskabrandmän. Det är den korta versionen av hur projektet såg dagens ljus.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; }.lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

– Sedan tog jag tillsammans med arbetsgivare och fackförbund fram en beteendemodell, förklarar Stefan Magnusson, som också under många år var huvudskyddsombud vid Skellefteå räddningstjänst.

Den fick namnet Skellefteåmodellen. Det handlar om rutiner och flödesschema på arbetsplatsen och börjar redan ute på fältet. Alla brandmän som varit aktivt involverade i en insats, exempelvis vid brandbekämpning, byter kläder direkt efter avslutad insats. Larmställ, handskar, stövlar och hjälmar kapslas in i en speciell påse och andningsmaskerna hanteras på samma sätt. Kläderna tvättas omgående och andningsmaskerna rengörs i en ombyggd diskmaskin. (Läs mer om det i texten intill).

– Det handlar om små enkla åtgärder för att undvika att vi utsätts för farliga gifter och att minimera riskerna, förklarar Stefan Magnusson.

Skellefteåmodellen kan beskrivas i dessa punkter:

X All personal i organisationen får kunskap och insikt för att minska antalet kontamineringstillfällen.

X Enkla, tydliga rutiner och flöden ska minimera antalet tillfällen då brandmännen utsätts för främmande ämnen.

X Organisationen tillhandahåller material och förutsättningar för att personalen ska kunna fullfölja verksamhetens rutiner.

På stationen i Skellefteå gjordes också vissa förändringar för att leva upp till tanken bakom projektet.

2011 fick Skellefteå brandstation motta priset ”European good practice award”. På svenska blir betydelsen ungefär ”Utmärkelse för god praxis”. Bakgrunden var Friskabrandmän och Skellefteåmodellen. Priset delas ut av Europeiska arbetsmiljöbyrån, EU:s organisation för arbetsmiljöfrågor.

– Det var helt fantastiskt. Att vinna priset innebar att EU:s centrala fackliga organisationer och arbetsgivarorganisationer antagit Skellefteåmodellen som grundförhållningssätt för en halv miljon brandmän, det vill säga alla brandmän inom hela EU, säger Stefan Magnusson och tillägger:

– I dag har arbetssättet spridit sig i hela Sverige och även utomlands. Det visar att vi brandmän respekterar oss själva och våra liv.

Stefan föreläser om projektet, både i Sverige och utomlands och säger att det hittills rör sig om runt 400 tillfällen.

2014 släpptes boken om projektets om trycktes i 4 000 exemplar och även översatts till engelska. Den svenska upplagan sålde slut. Stefan Magnusson tillägger att Youtubefilmen om Skellefteåmodellen har runt 50 000 visningar och tillägger:

– Det finns ett intresse, så mycket kan jag säga för det handlar ju om livets dyra gåva.

Varför heter projektet Friskabrandmän?

– Det ska ha namn utifrån vårt mål och i dag vet jag inte en enda brandstation i Sverige som inte jobbar efter Skelleftemodellen. Det forskas både i Sverige och i andra länder om nyttan av det här projektet. Det har överträffat allt jag drömt om i mina vildaste fantasier.

Vad blir nästa steg?

– Att fortsätta sprida det här, jag har inte gjort patron ur än.

I dag har arbetssättet spridit sig i hela Sverige och även utomlands.

undefined
Tät påse. I en av dessa packas brandmännens utrustning efter insats för att rengöras direkt. Foto: Karin Israelsson.
undefined
Föreläser. Stefan är ute och talar om Friskabrandmän och Skellefteåmodellen. Foto: Karin Israelsson.
undefined
Fortsätter. Stefan Magnusson jobbar aktivt för att sprida budskapet om bättre arbetsmiljö för brandmän. Foto: Karin Israelsson.
undefined
Påsar. I dom packas larmkläder som kontaminerats efter en insats. Foto: Karin Israelsson.
undefined
Byter om. Stefan Magnusson visar hur Skellefteåmodellen fungerar i praktiken. Foto: Karin Israelsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om