I söndags hittade Sara Lundström och hennes familj en tornfalksunge på gräsmattan i deras stuga i Bodbysund. Tornfalken var ensam så familjen beslutade sig för att ta hand om den.
— Vi lindande in den i en varm filt och matade den med mask, den var jättehungrig, berättar Sara Lundström.
Samtidigt som de vårdade den lilla falken försökte de ta reda på vilken myndighet man ska vända sig till när man hittar fridlysta fåglar. Sara berättar att de ringde till polisen, Skellefteå kommun samt till två veterinärer i Burträsk och Skellefteå men ingen hämta fågelungen.
— Vi pratade även med två fågelexperter i Boden och Bureå. Den ena sa att vi skulle lämna fågeln ute på gräsmattan och den andra sa att vi absolut inte skulle lämna den ute, säger Sara.
I ett helt dygn vakade Sara över tornfalken men trots att hon offrade sömn blev fågeln sakta svagare.
—Jag tog hand om den allt jag kunde men på måndagkväll blev den sämre och till slut dog den.
Eftersom man bara får ta hand om ett vilt djur i 48 timmar kontaktade familjen polisen igen och den här gången fick de beskedet att polisen kunde ta emot den döda fågeln på stationen i Skellefteå. Sara känner sig irriterad på polisen i Skellefteå eftersom de ville ta emot fågeln först när den var död.
Enligt Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket, är det polisen som ska ta hand om de djurarter som tillhör statens vilt. Där ingår några bland annat däggdjursarter men också rovfåglar som falkar och örnar. Den som hittar ett djur som tillhör statens vilt är alltså skyldig att anmäla detta till polisen. Enligt jaktförordningen ska polisen, när de tagit emot anmälan, se till att djuret tas om hand.
— Det gäller alla fridlysta djur. Levande som döda, säger Per Risberg på Naturvårdsverket.
Polisen i Skellefteå bekräftar att de har fått in en tornfalk som kommer att skickas vidare till Naturhistoriska riksmuseet för obduktion. Under sommaren är bemanningen hos polisen halverad.
— Sommartid har vi svårt att räcka till och sätta ett sånt här ärende som första prioritet, säger Lars Persson vid Skelleftepolisen.
Malin Axroth, kommunikatör vid Västerbottenspolisen, är inne på samma linje,
— Vi har inga resurser att ta hand levande djur, säger Malin Axroth.