Frånvaro ska vändas till närvaro

25 procent fullföljer inte sin gymnasieutbildning. Nu inleds arbetet med att sänka den siffran.

Frånvaro. Ungdomar som är frånvarande under skoltiden har ökad risk att hamna i utanförskap.

Frånvaro. Ungdomar som är frånvarande under skoltiden har ökad risk att hamna i utanförskap.

Foto: Frånvaro. Ungdomar som är frånvarande under skoltiden har ökad risk att hamna i utanförskap.

Not Found2014-11-20 17:00

Specialpedagogiska skolmyndigheten, Sveriges kommuner och landsting samt Skolinspektionen deltar alla i en särskild satsning för att främja skolnärvaron.

– Vi måste göra skolan med tillgänglig, och då krävs det att vi alla hjälps åt och drar åt samma håll, säger Anna Nordesjö-Segerström ,specialpedagogiska skolmyndigheten.

Gymnasiet är inte en obligatorisk skolform, men är man som elev inskriven på ett program har man rätten att få en individanpassad undervisning.

– Det är viktigt att inte skuldbelägga eleverna som inte kommer till skolan. Det handlar om att anpassa lärmiljön så att eleverna får en begriplig, hanterbar och meningsfull skoltid. För att åstadkomma detta behöver alla hjälpas åt, säger hon.

Bertil Almgren, regional projektledare för Plug in är inne på samma spår, att eleverna måste få den hjälp och det stöd som krävs. Men även att de måste ta ett ansvar.

– Det finns varianter där lärarna skickar sms till elevernas föräldrar fram tills de fyllt 18 år. Som med allt annat finns det fördelar såväl som nackdelar. När en ungdom påbörjat en utbildning på gymnasienivå kan man tycka att de är vuxna nog att ta hand om sig själva lite, säger han.

Men även politikerna måste ta på sig ansvar, menar han.

– Vi måste fundera på vad det är för skola vi vill erbjuda våra ungdomar. Alla beslutsfattare måste ta sitt ansvar.

Flera faktorer

Arbetet med att minska frånvaron och öka närvaron sker på många nivåer.

– Generellt bör både skolan och föräldrar reagera i tid vid frånvaro. Tyvärr sker det väldigt lite forskning på ämnet, men vi hoppas att det ska ändras, säger hon.

Bertil Almgren menar på att det är ett stort problem med den relativt höga frånvaron som finns i Västerbotten.

– Totalt sett i Västerbotten är det runt tio procent med total frånvaro. Det vill säga som missar allt. Sen finns det fler parametrar i det där också. Vissa väljer att dyka upp på skolan, men inte gå på lektionerna. Av olika anledningar, säger Almgren och fortsätter.

– Nu finns det vissa hjälpmedel elever med hög frånvaro kan få. Vi kan till exempel ringa hem till dem och väcka dem. Det finns till och med möjligheten att vi hämtar dem hemma och tar med dem till skolan.

undefined
Frånvaro. Ungdomar som är frånvarande under skoltiden har ökad risk att hamna i utanförskap.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om