Anders Markstedt, född 1804 i Myckle, börjar sin yrkeskarriär med att driva en handelsbod och handla med tjära. Affärerna går bra och han köper andelar i skepp för att kunna transportera varor. Affärsverksamheten växer och efter några år investerar han i sitt första egna skepp och sågverk. Timmer börjar skeppas till andra sidan jordklotet och vid sin bortgång 1870 har han en förmögenhet på 35 miljoner kronor sett till dagens värde.
Sönerna fortsätter driva företaget och köper Lejonströmssågen mitt under en lågkonjunktur. Efter några år vänder vindarna och när en av sönerna dör sju år efter sin far har han en förmögenhet på 80 miljoner kronor.
– Det går nog inte att förstå den enorma mängd tillgångar familjen hade, säger Siw Andersson, utställningschef vid Skellefteå museum.
Sonen David Reinhold låter bygga Skellefteås pampigaste herrgård, i dag känd som "Markstedtska gården". Brodern Johan vill inte vara sämre och köper ett hus i närliggande område, det som i dag är värdshuset Nordanågården.
– Han gjorde om huset till sin sommarbostad och ägnade mycket pengar på att utsmycka och inreda det, berättar Siw Andersson.
Men i samband med att huset säljs till Skellefteå stad år 1935 försvinner en stor del av möblerna till ett nyöppnat ålderdomshem. Det som blir kvar tas däremot till vara av Skellefteå museum och utställningen "Familjen Markstedt" innehåller bland annat en del möbler, personliga tillhörigheter och porslin från huset. Objekt som har aldrig tidigare visats i en utställning.
– Tyvärr så är inte mer bevarat, men det vi har är otroligt vackra föremål, säger Siw Andersson.
1907 läggs företaget A. Markstedt och söner ner och de drygt 200 skogsfastigheter familjen har säljs. Vad som låg bakom beslutet vet inte Skellefteå museum, trots efterforskningar som inneburit att läsa en flerårig brevväxling mellan David Reinholds piga och hennes beundrare samt brev från en av familjens sjökaptener.
– Det kan vara så att ingen ville ta över företaget eller så ansåg sönerna att det inte fanns en lämplig arvtagare, säger Siw Andersson.
Historierna kring Markstedt är många i Skellefteå än i dag. Det belyser också utställningen som avsatt en vägg åt besökares eventuella fakta och historier kring familjen.
– Vi har hört väldigt många olika historier kring familjen men aldrig hittat något belägg för dessa. Kanske blir det ändring nu?, säger Siw Andersson.
Det går nog inte att förstå den enorma mängd tillgångar familjen hade.