När bilprovningen avreglerades såldes stationernai Skellefteå, Norsjö och Ånäset till Opus Group. Nu har Svensk bilprovning kommit tillbaka till Skellefteå, i form av en nyöppnad station vid Solbacken.
Stationen vänder sig inte bara till Skellefteborna. Man har även skickat ut inbjudningar – ibland med föreslagna tider – till ett antal postnummer i bland annat Norsjö-, Boliden- och Jörnsområdet.
Det har gjort att stationen i Norsjö fått ta emot många oroliga besökare som trott att de måste välja Svensk bilprovning i Skellefteå.
– Det är framförallt många äldre som haft svårt att tolka informationen. Vi har fått lugna dem och säga att vi blir kvar och att de inte behöver åka till Skellefteå, säger Anders Granberg.
Eftersom namnet Svensk bilprovning är så inkört och stationen i Norsjö tidigare hette så händer det också att bilägarna tror att den föreslagna tiden gäller i Norsjö.
Det är inte bara i inlandet som Bilprovningens inbjudningar har skapat förvirring. Samma sak har hänt i mellanbygden, kring stationen i Ånäset.
Där har också affärsägaren Tomas Wiksten reagerat mot Bilprovningens metoder. Han undrar varför de måste jaga kunder så många mil bort:
– Måste de utarma landsbygden varje gång? Om folk åker till Skellefteå för att besiktiga bilen drabbar det inte bara bilprovningen utan även butikerna, verkstäderna och hela mellanbygden.
Mikael Hultin, Bilprovningens platschef i Skellefteå, säger att det rör sig om ett erbjudande, att det är kunderna som avgör vart de vill åka och att det är tråkigt om någon känner sig lurad.
– Vi vill tala om att vi finns, det kan till exempel vara bra att veta för en Norsjöbo som jobbar i Skellefteå. Sedan är det här väldigt nytt, med tiden kommer folk att veta vad som gäller. Vi ser också ständigt över våra rutiner, säger han.
Måste de utarma landsbygden varje gång?