Det blev en kort natt. Redan 04.00 skrämde väckarklockorna upp oss i Ylva Sarris stuga i Nikkaluokta. Det uträttas oftast inga förstagångsrekord när man sover, och sånt kan man ju ta itu med sen. Kvällen och en del av småtimmarna användes till planering, inte minst att räkna på startposition, men också till om och ifall att-situationer, nödutrustning, kläder.
Kartan där man ritat in tänkbar flygväg med tanke på vindriktning lämnade en del att önska. Det är några kilometer mellan strecken som går som en strut i östlig riktning från Kungsleden, över Kebnemassivet och vidare.
En hel del behöver klaffa för att man ska träffa precis rätt. Ungefär allt. Ballongpiloterna Peter Magnusson och Yashar Modiri hoppade frukosten för att fixa det sista med ballongen innan Mats Widgren lyfte oss med helikopter från ett kylslaget Nikkaluokta ett par mil västerut mot Kungsleden.
Alla var fokuserade, nervositeten och spänningen gick nästan att ta på. Skulle det gå? Inom några timmar skulle vi veta.
Det var en smått surrealistisk syn att se ett stort grönt kaninhuvud resa sig från den nypistade Kungsleden. Ännu knasigare att se den lyfta och tyst glida upp över Rabots glaciär. Ballongen var lånad från nöjesparken Liseberg, därav utformningen.
– Först verkade det som att vinden tog oss åt fel håll, men när vi kommit upp en bit på höjd ändrades riktningen och vi kom precis rätt, säger Carl-Johan Olofsson, militär bergsguide vid Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur. Vän med Robin Trygg och med i ballongen för sin expertis.
– Det är säkerheten först. Alltid. Folk förstår nog inte hur mycket tid till planering som ligger bakom alla äventyr jag varit med på, säger Robin Trygg.
09.18 lättade ballongen från marken i Tjäktjavagge. 23 minuter senare, 09.41, gled ett glatt gäng precis över kammen på Kebnekaise.
– Jag tänkte bara ”Yes!”, säger Trygg.
Förutom upplevelsen att lyckas med något som ingen annan gjort tidigare, var tanken med försöket större än äventyret i sig. Man vill belysa ett problem som blir allt vanligare i takt med att bergsklättring och toppbestigningar blir mer och mer populärt.
– Det sker på tok för många olyckor som hade kunnat undvikas om man bara var bättre förberedd och påläst. Tanken är att klippa ihop en informationsvideo av allt material vi filmat från försöket, och sprida den via sociala medier till så många som möjligt, och upplysa folk om vad som krävs av en för att vistas i ett område som Kebnekaise som sällan förlåter misstag, säger Trygg.