Klockan har passerat halv sju på kvällen. I Dagcenters gamla lokal på Brännan droppar fler och fler ungdomar in.
Nyligen invigd
För ett par veckor sedan invigdes nämligen en fritidsgård i lokalerna. Och torsdag kväll var lite speciell: gården skulle få sitt namn och naturligtvis skulle ungdomarna själva få fälla avgörandet.
Det surras, skrattas och stojas i lokalen. Ungdomar sitter utspridda i små grupper och spelar kort, ser på tv eller bara – är. Vid ett av borden sitter ett gäng tjejer och spelar kort, Stress.
– Gården är väldigt bra, säger en av tjejerna och de andra nickar instämmande.
Fritidsgården på Brännan har en speciell historia. Det var nämligen fyra ungdomar som går i högstadiet på Brännan som lämnade in en motion till ungdomsfullmäktige.
Politikerna ändrade sig
Motionen innehöll önskemål om en fritidsgård.
– Men först blev det nej från politikerna, det skulle bli för dyrt, säger Susanne Oderth, en av fritidsgårdens föreståndare.
Sedan tänkte politikerna om och gav klartecken. Susanne Oderth fick den ena tjänsten som föreståndare och Anna Hellgren den andra. De började leta lokaler, hittade byggnaden där Dagcenter tidigare fanns och drog igång.
– Vi diskuterade med gruppen som lagt motionen och hittade en form för den nya fritidsgården, säger Susanne Oderth.
Många besökare
Och nu är den verklighet. Gården, som igår fick namnet Tvättstugan efter omröstning av ungdomarna själva, har öppet två kvällar i veckan. Och det är många ungdomar som hittar dit.
– Vi har ett snitt på 50 ungdomar per kväll och ibland är det så mycket folk att stolarna inte räcker till, säger Susanne Oderth.
Och vad säger ungdomarna själva om den nya gården?
– Det är jättefint här, säger Wilma Djärv och tillägger att hon brukar gå till Tvättstugan på torsdagar.
Tillsammans med Tilda Lundström och Elias Bergstedt röstade hon på just det namnet.
Men Tvättstugan kommer bara att finnas en begränsad tid, enligt planen.
– Det här är bara tillfälligt, en hållplats inför gymnasieskolan och vi kommer att hålla öppet tills Kaplanskolan öppnar igen 2017, säger Susanne Oderth.
Ibland är det så mycket folk att stolarna inte räcker till.