Försäkringskassan samarbetar kring sjuktal – trenden bruten

Försäkringskassan vill sänka sjuktalen i Sverige genom närmare samarbeten med hälso- och sjukvården, arbetsförmedlingen och stora arbetsgivare.

Not Found2017-12-07 21:14

– Sjuktalet har minskat i Skellefteå. Det gemensamma arbete som vi gör börjar bära frukt, säger Mikael Broman, områdeschef för sjukförsäkringen.

Under torsdagen besökte Ann-Marie Begler, Försäkringskassans generaldirektör, Skellefteå för att prata om sjukpenningtalens utveckling. Begreppet används som ett mått för att mäta sjukfrånvaro på arbetsmarknaden och följer ofta sjuktalens utveckling.

Västerbotten har länge legat högt i förhållande till resten av landet. De senaste åren har en genomgående ökning även konstaterats bland länets kommuner, med undantag för 2017. Nu har ökningen trappats av.

– Vi har brutit trenden, men vi är i början av vår resa, säger Mikael Broman.

I oktober var sjukpenningtalet i Västerbotten 12,0 dagar. Motsvarande siffra för hela landet var 10,2 och regeringen siktar på att nå 9 dagar till 2020.

– I länen där sjuktalen är som lägst, oavsett vad man har för regional struktur, så har vi en god samsyn med hälso- och sjukvården. Både om vad det är att vara sjukskriven när man har rätt att vara sjukskriven, säger Ann-Marie Begler.

Sjukfrånvaron har länge varit högre i kontaktyrken inom vård, skola och omsorg och kvinnor är ännu överrepresenterade.

Sjukpenningtal

Termen betyder antal dagar med utbetald sjukpenning, arbetsskadesjukpenning eller rehabiliteringspenning per person mellan 16 och 64 år som bor eller arbetar i Sverige.

Alla dagar är omräknade i heldagar. Exempelvis räknas två dagar med halv ersättning som en heldag – ett sjukpenningtal.

Dagar med sjuklön från arbetsgivare räknas inte med i sjukpenningtalet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!