Förlossningsvård: Stabilt läge i Västerbotten

Krisrapporterna när det gäller förlossningsvården har varit många i sommar – men i Västerbotten är läget stabilt. Så stabilt att man till och med kunnat ta emot några kvinnor från andra län som oroat sig inför förlossningen.

Not Found2017-08-02 20:42

Många kvinnor känner sig otrygga i sommar för att de inte ska få föda på närmaste sjukhus, rapporterar Västerbottens-Kuriren. Den oron märks även i Västerbotten, även om läget är under kontroll här.

– En del blivande föräldrar och även mor- och farföräldrar har oroats av rapporter i media och ringer till våra förlossningskliniker och frågar om bemanningsläget, säger Eva Innala, verksamhetschef vid Centrum för obstetrik och gynekologi, till VK.

Förlossningsenheterna här har också tagit emot några föräldrapar från andra län som känt oro för att föda på hemortsklinikerna och fått ok därifrån till att välja Västerbotten i stället.

För i Västerbotten är det stabilt bra enligt Eva Innala och antalet förlossningar är totalt sett färre än förra året.

Har ni hänvisat någon som ska föda till andra sjukhus?

– De enstaka gånger vi hänvisat till andra enheter, främst inom länet, har det berott på platsbrist på barnkliniken, att de inte har platser att vårda barnet efter förlossningen, säger Eva Innala.

Det kan till exempel gälla om barnet väntas födas för tidigt och kan behöva vård på barn neonatal-iva där det kan bli långa vårdtider.

– Fram till nu har allt gått över förväntan, sammanfattar landstingets hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Sundberg för VK.

Bemanningen på länets tre förlossningsenheter i Umeå, Lycksele och Skellefteå är trots barnmorskebristen i landet densamma som i fjol, det är fullbemannat.

I sommar har det rapporterats om förlossningskris på flera håll i Sverige. Om fulla rum, bristen på barnmorskor, om kvinnor som dirigeras om till andra sjukhus och andra län när de ska föda och om barnmorskor som inte ens hinner gå på toaletten under sina pass.

– Vi har det väsensskilt mycket bättre jämfört med situationen som beskrivs i Stockholm. I huvudsak klarar vi verksamheten och har ingen lista som säger att det är fullt, säger Ann-Christin Sundberg.

De tre enheterna har öppet dygnet runt. I Skellefteå och Lycksele jobbar två barnmorskor samtidigt, i Umeå tre. Barnmorskor från Lycksele och Skellefteå arbetar vissa dagar i Umeå där man även ökat på antalet undersköterskor på alla pass.

Även landstinget Västerbotten hade problem med rekryteringen inför sommaren och gick i våras ut med beskedet att de enbart kunde utlova tre veckors sammanhängande ledighet. Ett brott mot semesterlagen ansåg Vårdförbundet.

Efter förhandlingar mellan Vårdförbundet och landstinget erbjöds de barnmorskor i Västerbotten som enbart får tre semesterveckor i sommar 25 000 kronor, alltså 5 000 per dag, för den uteblivna fjärde vecka.

Av 100 barnmorskor har 30 tre veckors semester i sommar, övriga fyra. En del av de 30 gör det frivilligt, andra kände sig tvingade.

– Många barnmorskor vände sig till oss. De var trötta och fick flytta på sina semestrar, säger Karin Kopparmalms Lindblad, ledamot i styrelsen för Vårdförbundets avdelning Västerbotten, till VK.

Om situationen i sommar säger hon:

– Läget är ansträngt på många ställen. På BB är det tufft med överbeläggningar och tyvärr har det varit sommarsituation där året runt.

– På kvinnokliniken hinner de inte ta rast eller gå på toa alla dagar. Så är det på många ställen.

Eva Innala säger att det varit en bra sommar på de tre förlossningsenheterna och att arbetet fungerat bra.

– Vi arbetar i en akut verksamhet som både har lugnare dagar och dagar med högre arbetsbelastning.

– De barnmorskor jag pratat med i Umeå och i Skellefteå upplever ingen skillnad mellan sommaren och under terminerna. Frånsett att det naturligtvis är fler vikarier nu.

I Lycksele säger barnmorskorna att arbetsbelastningen varit varierande, men att de har en känsla av att den varit högre hittills under sommaren än under resten av året.

I september är semesterperioden över.

Lisbeth Schön/ Västerbottens-Kuriren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!