Föreningarna måste dra ett tungt lass när Malå ska spara

Nu har kommunstyrelsen i Malå sagt sitt om besparingarna. Klart är att föreningarna och de ideella krafterna måste dra ett mycket större lass om förslagen går igenom.

Not Found2017-11-08 12:51

Nu har kommunstyrelsen i Malå sagt sitt om besparingarna. Klart är att föreningarna och de ideella krafterna måste dra ett mycket större lass om förslagen går igenom.

Vid sammanträdet fick politikerna information om de beslut som tidigare fattats i nämnderna och i kommunstyrelsen.

Dessutom hade de att ta ställning till ett antal punkter som ska gå vidare till fullmäktige: en stängning av badhuset, att inte längre erbjuda barnomsorg på OB-tid, att sluta hyra ut Malåborg, att upphöra med att betala lönebidrag till allmännyttiga organisationer och att ändra rutinerna för hemsändningsbidrag.

Samtliga förslag gick igenom och politikerna var eniga om det mesta. Men inte riktigt allt.

Arne Hellsten (ML) vill utreda vad badhuset kan användas till och Cecilia Festin Stenlund (L) vill behålla rätten till barnomsorg på OB-tid.

Totalt ska Malå minska kostnaderna med 20 miljoner kronor fram till 2020, enormt mycket pengar för en liten kommun.

– En del av besluten gör fruktansvärt ont. Till exempel vävstugan, det rör sig om en struntsumma. Men vi ska inte göra som vi alltid har gjort, vi ska göra om och göra rätt, säger kommunalrådet Mikael Abrahamsson (S).

Som Norran tidigare berättat har sparförslagen mot äldreomsorgen väckt oro och kritik. Flera andra förslag innebär att ett mycket större ansvar läggs på föreningarna.

Bland annat ska det utredas om någon annan kan ta över driften av ishallen och ridhuset. Mikael Abrahamsson tror att föreningslivet i Malå måste dra ett större lass än i jämförbara kommuner, men menar att det inte behöver bli sämre:

– Ute i byarna samlas man kring sådana här saker när det hettar till. Jag tror att det finns eldsjälar i Malå också, bara vi hittar igen dem.

Budgeten för 2018 ska klubbas av kommunfullmäktige den 27 november. Men arbetet med att få budgeten i balans stannar inte där.

– Det kommer att bli flera steg fram till 2020, säger Mikael Abrahamsson.

En del av besluten gör fruktansvärt ont.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!