Under hösten och vintern är behovet av extra D-vitamin som störst eftersom solen, som är en viktig källa till D-vitamin, då inte ger så mycket. I en ny undersökning uppger till exempel 3 av 10 norrländska föräldrar att de inte gör någonting speciellt för att barnen ska få i sig tillräckligt med D-vitamin.
En studie från Umeå Universitet visade att endast 10 procent av de norrländska förskolebarnen hade optimala nivåer D-vitamin i januari–mars.
– För barn i norra Sverige verkar det inte räcka att följa näringsrekommendationerna eftersom solen inte kan bidra med tillräckliga mängder, kommenterar dietisten och forskaren Inger Öhlund vid Umeå Universitet.
22 procent
Norrmejerier har tillsammans med undersökningsföretaget YouGov undersökt användning av vitaminer och mineraler i allmänhet och D-vitamin i synnerhet. 22 procent av de tillfrågade föräldrarna i Norrland vet inte eller tror inte att deras barn får i sig tillräckligt med D-vitamin och 28 procent av de norrländska föräldrarna uppger att de inte gör någonting speciellt för att tillgodose behovet av D-vitamin.
Norrmejeriers undersökning visar även att 40 procent av de norrländska föräldrarna tror att något av deras barn behöver tillskott av D-vitamin och 14 procent tycker att det är svårt att tillgodose att barnen får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler.
Hellre sol och rätt livsmedel än tabletter om föräldrarna får välja
I undersökningen fick föräldrarna svara på hur de försöker tillgodose behovet av D-vitamin och solen (31 procent), vitamin d-droppar (24 procent) och livsmedel med mycket D-vitamin (24 procent) är de vanligaste sätten för att ge barnen D-vitamin enligt de tillfrågade föräldrarna. Endast 8 procent uppger att de ger barnen tabletter eller kapslar med D-vitamin.