Det fick till stånd kravet på en folkomröstning. En delseger, säger de själva. Doroteaupproret har inte tänkt ge sig förrän protesterna ger resultat.
– Det handlar om våra barn. Om de ska ha en framtid här, eller om vi måsta packa ihop och flytta, säger Kristina Svanberg från Folkinitiativet, mer kända som Doroteaupproret.
I över ett års tid har de ockuperats sjukstugan i Dorotea, och lyckats samla ihop över 25 000 namnunderskrifter till stöd för en folkomröstning, den första någonsin i ett landsting. Om vården i inlandet: Eller rättare sagt, vården i hela länet. Något politikerna inte riktigt förstått, säger Kristina Svanberg. De vill ha en folkomröstning om orimligheten i de drastiska effekter som de anser att Projekt Balans fört med sig. Dels i Åsele, där man förlorade sin enda ambulans, idag utbytt mot en akutbil och i Dorotea, där man förlorade sin primärvårdsjour samt akutvårdplatser.
– I den fråga vi föreslår inleder vi med ”Vill du ge landstinget i uppdrag att utforma ett åtgärdspaket som säkerställer sjukvård för alla”.
Dorotea och Åsele utgör exempel på hur besparingarna urgröpt den säkerhet och trygghet alla invånare har rätt till, hävdar de.
Politikerna visar på en kunskapsbrist, tycker hon.
– Under fullmäktigedebatten var det en politiker som sa ”men ni har ju en sjukstuga”. Det är inte sant! Vi har en hälsocentral i Dorotea, den har öppet till klockan fem, efter det samt på helgerna står vi ensamma. Och skulle olyckan vara framme vet vi inte hur långt bort ambulansen är.
Sjukstugan är fortfarande ”ockuperad”.
– Vi som jobbar dag har svårt att vara där, men vi så tacksamma för dem som är det, dag som natt. De kämpar för att vi ska få tillbaka den trygghet som borde vara en självklarhet. Det är inga orimliga krav vi ställer.