De har precis släppt sin tredje skiva, tecknat ett avtal med Napalm Records och prytt omslaget till musikmagasinet Sonic Seducer i Tyskland.
– Det går verkligen hur bra som helst just nu. Det är helt galet att man får leva den gamla tonårsdrömmen att resa runt och spela musik, säger Jim Sundström.
Nu skickar bandet ut 10-15 paket i veckan med varor så som kläder och album samtidigt som erbjudanden om spelningar och turnéer trillar in i rask takt.
– Det märks att det gav ett rejält uppsving när vi tecknade avtalet med Napalm Records, vilket bara det tog runt ett år. Det upplevs nog seriösare att ha ett skivbolag bakom sig, säger Jim.
Jim själv går under artistnamnet Silent Jim och spelar gitarr, banjo och mandolin, sitt namn till trots sjunger han även i bandet.
Musiken kan närmast beskrivas som piratinspirerad folkmusik. Det finns toner av irländsk såväl som skandinavisk folkmusik, punk och även rock. Jim växte själv upp inom metalvärlden och lyssnade mycken på band så som Metallica, Iron Maiden och Black Sabbath, därefter rörde sig Jim allt med mot folkmusiken, inte minst den irländska. Intresset för den irländska folkmusiken uppkom lustigt nog efter ett besök till ”Den gröna ön” där Jim var för att se Metallica.
– Jag hade ett band när jag bodde i Umeå som spelade irländsk folkmusik, det var egentligen så jag kom i kontakt med Ye Banished Privateers. Jag lånade in lite folk från dem ibland för att fylla bandet om det var någon afterski eller liknande vi skulle spela på. Sen blev det naturligt att jag började spela med dem och slutligen gick med i besättningen, säger Jim.
Även om musiken i sig inte är speciellt rockig är deras framträdande väldigt rockigt.
– Det är full show på scenen. Vi upplevs nog vara väldigt autentiska och trogna den era vi representerar, det är rätt rockigt på scen, säger Jim.
En viktig del för Ye Banished Privateers är dess politiska budskap. Med 25-30 medlemmar i bandet är det självklart att alla inte står på samma sida när det kommer till den klassiska blockpolitiken, men alla delar de vissa grundläggande åsikter.
– Vi är väldigt politiska när det kommer till antirasism såväl som feminism. Studerar du våra texter så blir det ganska uppenbart vart vi står. På ett piratskepp respekterades alla, de var frihetskämpar. Vissa kaptener kunde till och med kölhala män som la händer på kvinnor, säger Jim.
Bandet med sina 25-30 medlemmar turas om att åka på olika spelningar och turnéer, vilket innebär att inga två spelningar blir lika varandra.
– Det innebär även att det blir en hel del omkostnader i form av flygresor och boenden, vilket gör det svårt för oss att tjäna på vår musik i dagsläget. Vi hoppas såklart komma dit en dag då vi kan åka på turné runt i USA, Japan och Karibien. I dagsläget investeras dock alla pengar tillbaka in i bandet, så även om vi omsätter mycket pengar är det inget som hamnar i våra fickor.
Vi är väldigt politiska när det kommer till antirasism såväl som feminism.