I FN:s barnkonventions tredje artikel står att barnets bästa ska komma i första hand. Det gäller vid alla slags åtgärder och beslut som berör barnet. Principen omfattar alla områden där barn påverkas, både i offentlig och privat verksamhet.
All planering och alla beslut ska innefatta en prövning av barnets bästa. Sverige har skrivit under konventionen och har därmed förbundit sig att säkerställa att alla som ansvarar för omvårdnad av barn uppfyller av myndigheters fastställda normer, särskilt vad gäller säkerhet, hälsa, personalens antal och lämplighet samt behörig tillsyn.
Skolverkets riktlinjerna för barngruppers storlek är 6-12 barn för 1-3-åringar och 9-15 barn på avdelningar med 4-5-åringar.
Skellefteå kommun lever inte på långa vägar upp till dessa riktlinjer. I min sons förskolegrupp (4-5-åringar) är det 25 barn.
Lokalerna är långt ifrån anpassade till så många barn. Min son berättar om jobbiga saker som hänt på förskolan men att ingen fröken varit närvarande och kunnat ingripa eller se.
Jag vet att personalen gör så gott den kan men det är omöjligt att hålla koll och vara närvarande i en grupp med så många barn.
Tyvärr är denna situation inget undantag. Jag läser nästan dagligen om föräldrar och pedagoger som vittnar om liknande situationer runt omkring i Skellefteå. Denna ohållbara situation har funnit i flera år nu. Varför förändras inget? Vad händer med våra barns rättigheter?
”Varje barn har rätt till omvårdnad och omsorg, både fysisk och psykisk”, heter det i konventionen men för mig gör ont i hjärtat att se barnen inte får sina grundläggande behov tillgodosedda i dagens barnomsorg.
Detta inlägg är ingen kritik mot pedagogerna som kämpar på i våra förskolor varje dag utan det är ett rop på hjälp.
Satsa inte bara på storförskolor, behåll förskolorna ute i områdena och framförallt minska barngrupperna - och gör det nu, innan det för för sent.
Orolig förälder i Kågedalen
Förskoleföräldrar måste protestera – för era barns bästaVärna om förskolepersonalen medan den finns kvarLäget är ohållbart både för föräldrar och förskolebarnOtryggt med många barn och få vuxna i förskolan