Ensamkommande flyktingbarn som kommer till Sverige har rätt till en god mansom i föräldrarnas ställe hjälper till med olika myndighetskontakter. Det kan till exempel handla om att ha kontakt med skolan, vårdcentralen eller Migrationsverket.
Den senaste tidens tillströmning av ensamkommande barn har lett till att det är stor brist på gode män på många håll i landet.
– När lagen trädde i kraft kom det omkring 400 ensamkommande per år. Nu är det drygt 400 per dag, säger Helén Ask, överförmyndarhandläggare på Norsjö kommun.
Hon beskriver läget i Norsjö som akut. Förutom att kommunen tagit emot fler barn på de egna boendena Pallas och Athena finns det även ett par privata boenden inom kommunens gränser.
Den senaste siffran säger att det finns 49 ensamkommande barn i Norsjö kommun. Samtidigt finns det i dagsläget bara fyra gode män.
Följden har blivit att de tar sig an fler barn, men det är inte hållbart i längden:
– Man känner att man gör ett sämre jobb, man mäktar inte med att engagera sig om det blir för många. Det blir också sårbart om någon försvinner.
För att få fler att engagera sig ska kommunen ordna en informationsträff på tisdag kväll. De som kommer får bland annat veta vad uppdraget innebär, vad som krävs och vilken ersättning som utgår. Några gode män kommer också att vara där och berätta.
– Vi hoppas på bra uppslutning och att folk vill ställa upp och vara medmänniska, hjälp och stöd för de ungdomar som kommer, säger Helén Ask.
När lagen trädde i kraft kom det omkring 400 ensamkommande per år. Nu är det drygt 400 per dag.
Inlandet väntar fler flyktingar – större behov av familjehem för ensamkommandeKris: Akut brist på förvaltare och gode män - ”Största antalet sedan jag började 1999”Stor ökning av afghanska flyktingbarn