Flera brister bakom cellprovsmiss

125 jämtländska prover slank genom cellprovsundersökningen som friska. Trots att det fanns cellförändringar. Nu har Västerbottens landsting, som ansvarat för analyserna, utrett händelsen.

Not Found2013-10-10 22:14

Historien uppdagades förra året, efter att mödravårdsläkaren Pia Collberg reagerat på att andelen jämtländska kvinnor med cellförändringar var få i jämförelse med riket. Hon misstänkte att något var fel med analyserna. Det skulle visa sig att hon hade rätt: Labbet hade gjort alltför positiva bedömningar av proverna.

Det jämtländska laboratorium som används för arbetet ligger under Västerbottens verksamhetsenhet Laboratoriemedicin. Västerbottens landsting har därför utrett händelsen och eftergranskat hela 11 135 prover. Ett arbete som resulterat i att man upptäckt 125 felaktigt klassificerade prover. Ett 40-tal kvinnor har också fått opereras i cancerförebyggande syfte efter upptäckten.

– Vi är så tacksamma att detta uppmärksammades av Pia, det kunde ju annars ha pågått i flera år till, säger Jens Boman, verksamhetschef för laboratoriemedicin.

Utredningen som nu färdigställts visar på flera brister: Bland annat i ledning, teknisk utrustning och arbetssätt. Flera åtgärd vidtogs redan förra året. Ensamarbete, att en endast en person granskar proverna, förekom exempelvis tidigare.

Jämtlands-laboratoriet var inte, och är ännu inte, ackrediterat. Vilket labbet i Västerbotten är.

Varför använde ni ett icke ackrediterat labb?

– Tanken har hela tiden varit att påbörja en ackreditering där, säger Jens Boman.

Samarbetet påbörjades 2006. Varför har det dröjt?

– Jag var inte med från början. Det är en lång tid, det tycker jag med. Men det är också en omfattande process, nu har labbet ansökt om att bli ackrediterade.

Västerbottens läns landsting har Lex Maria-anmält händelsen.

Livmoderhalscancer

Varje år får knappt 450 svenska kvinnor livmoderhalscancer.

Av dessa dör ungefär 200. Medan många fler, 30 000 kvinnor, får besked om att de har cellförändringar.

Vissa cellförändringar som upptäcks vid provtagning kan senare utvecklas till cancer, om de inte behandlas. Vanligtvis tas de bort via ett mindre ingrepp.

Den vanligaste orsaken till cellförändring är viruset HPV, humant papillom, som sprids via samlag.

HPV är mycket vanligt hos unga människor och hos de allra flesta läker infektionen ut av sig själv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om