På onsdagen meddelade Skellefteå tingsrätt domen i det uppmärksammade rättsfallet där en 46-årig man från Luleå stod åtalad misstänkt för dubbla fall av grov misshandel i samband med att han praktiserat strypvåld med två kvinnor (se faktarutan här intill).
Flera brott preskriberade
Domen är ett bevis på vad som kan hända när brottsutredningar tar flera år att genomföra: brotten blir för gamla och bedöms vara preskriberade.
Så är det nämligen i den första av de två åtalspunkterna, det framgår av onsdagens dom.
Åtalspunkt 1:
I den här åtalspunkten ville inte den målsägande kvinnan att det skulle bli en rättslig prövning, hon menar att hon samtyckt till 46-åringens gärningar. Händelserna inträffade mellan 2005 och 2007.
Ärendet upptäcktes när Skelleftepolisen granskade bilder och filmer i samband med utredningen av den andra åtalspunkten.
– Min klient menar att det inte begåtts något fel av någon part vid händelserna, sa kvinnans målsägandebiträde Mattias Jaldeby i Norran den 14 mars, när rättegången avslutades.
Åtalspunkt 2:
Här menade kvinnan att hon inte samtyckt till att utsättas för det strypvåld som utfördes av 46-åringen.
Det var för mer än fyra år sedan som kvinnan polisanmälde mannen för de misstänkta brotten, som inträffade 2008 och 2009.
Precis som i den första åtalspunkten förnekade mannen att han begått några brott:
– Det fanns ett samtycke mellan parterna, min klient hade inget uppsåt och våldet var inte livshotande, menade försvarsadvokaten Bo Forssberg.
Hade gått mer än fem år
Eftersom preskriptionstiden på misshandel av normalgraden är fem år – och den långdragna utredningen gjorde att mannen delgavs brottsmisstankarna den 18 november 2012 – får detta en avgörande betydelse för tingsrättens möjlighet att fälla mannen för brotten som omfattas i den första åtalspunkten.
Där har händelserna inträffat mellan åren 2005 och 2007, och därmed blivit för gamla för att dömas för.
Olika avvägningar
Tingsrätten redogör vidare i domen ingående för olika avvägningar som görs ifall strypvåldet ska bedömas som grov misshandel eller misshandel av normalgraden.
Tingsrätten kommer därefter fram till att det inte är grova brott - och därmed måste man alltså rätta sig efter preskriptionstiden för misshandel av normalgarden som är fem år.
Fängelse tre månader
Ur domen:
”Misshandelsgärningarna ska inte i något fall bedömas som grov misshandel. Påföljd kan då inte ådömas om den tilltalade inte fått ta del av åtalet inom fem år från gärningen, brotten blir med andra ord preskriberade.”
Han döms till fängelse i tre månader för två misshandelsfall som gäller den andra åtalspunkten (inträffade sommaren 2008).
Får inget skadestånd
Samtidigt frias från två andra händelser i samma åtalspunkt, där tingsrätten inte finner det styrkt att han begått något brott.
En av kvinnornas krav på skadestånd på nästan 170 000 kronor ogillas av tingsrätten.
Läs kommentarer kring domen i torsdagens Norran.