– Men med det inte sagt att det inte är en ökning, det är bara det att vi kan inte säga att det är det. En storm är en storm, man måste skilja på väder och klimat, säger Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet.
Stormarna är alltså alldeles för sällsynta för att det ska kunna dras några slutsatser. Så om det rör sig om slumpen att ett antal stormar hopat sig de senaste åren, eller om det är en riktig ökning, kanske vi kan se om vi först om trettio år tittar tillbaka.
– Sedan finns det argument som talar för att det borde bli, kanske inte fler, men kraftigare stormar i och med att man i ett varmare klimat med ökade ytvattentemperaturer i haven har mer vattenånga i luften och att det blir mer action i den hydrologiska cykeln.
Däremot har vårt sätt att bevaka oväder ändrats med åren, anser Michael Tjernström. Stormarna har fått namn och de får mycket mer utrymme i medierna.
– Jag tror att det är en följd av klimatförändringarna. Den här typen av väderhändelser har fått en större uppmärksamhet och det gäller även översvämningar, säger Tjernström.
TT