I början av sommaren var socialkontoret i Norsjö i akut behov av familjehem. Personalen annonserade, sökte med ljus och lykta och till slut lyckades man lösa situationen.
Ulla Stenlund, chef för individ- och familjeomsorgen i Norsjö, berättar att behovet brukar gå upp och ner. Och ibland klumpar det ihop sig.
– När det finns ett behov kan det handla om flera barn och barnets behov ska matcha ihop med familjehemmet. Det är inte självklart att det gör det, säger hon.
Den långsiktiga trenden är att behovet ökar något. Även om det inte är någon dramatisk ökning behövs det alltid familjer som kan ställa upp.
På senare tid har också socialkontoret tagit nya grepp för att väcka intresset. Man har bland annat informerat på marknaden i Norsjö, visat upp sig på mässan under kärleksveckan och provat ringa runt till folk som kan tänkas vara intresserade.
– Många kanske känner att ”det här kan vi tänka oss”. Men de vågar inte ta steget. Jag skulle önska att fler familjer vågar ta ett första steg och hör av sig, säger Camilla Pettersson, socialsekreterare.
Norsjö kommun är långt ifrån ensam om att prova nya vägar. I Skellefteå har familjehemsgruppen varit ute på stan och visat upp sig och även genomfört kampanjer i olika kommundelar.
Skellefteå kommun har även satsat på bio- och tv-reklam, något som gav en hel del svar.
– Vi försöker och vi hittar till slut, säger Karin Edeljung, chef familjehemsgruppen.
Hon berättar att det alltid finns ett behov av familjehem i Skellefteå:
– Vi har cirka tio barn och ungdomar som väntar, det är inte ovanligt. Det är ganska mycket när man tänker på att de står och väntar.
Trenden är att behovet ökar och att det blir allt svårare att få tag på familjer som vill bli familjehem. Vad det beror på är svårt att säga, tycker Karin Edeljung.
En förklaring kan vara att båda i familjen jobbar heltid, en annan att man har egna barn med fritidsaktiviteter som tar mycket tid.
– Kanske har vi också blivit bättre på att upptäcka barn som far illa, säger Karin Edeljung.
I Robertsfors har kommunen satsat på samarbete över kommungränsen. Det har gett resultat, enligt individ- och familjeomsorgschef Kenneth Sundberg.
Han berättar att Robertsfors fram till 2011 hade de klassiska problemen som en liten kommun har att brottas med: det var tufft att hitta familjehem, knepigt att få till utbildningar och svårt att göra utredningar när det är så långt mellan varven.
I april 2011 gick de sex kommunerna i Umeregionen ihop och bildade Familjehemscentrum.
– Nu anmäler vi bara att vi har ett behov till Familjehemscentrum i Umeå och det fungerar utmärkt, säger Kenneth Sundberg.
Han berättar också att kostnaderna har kapats med 30–40 procent med den nya modellen:
– Det går riktigt bra tack vare regionsamarbetet.