Flyktingströmmen har gjort att det avtal som i januari 2015 tecknades mellan Arvidsjaur och Migrationsverket är överspelat. De sju asylplatser och 38 boendeplatser som det gamla avtalet handlade om är långt ifrån tillräckligt.
Det nya avtalet handlar om 110 boendeplatser för ensamkommande barn. Det är dock ovisst om det kommer att räcka med 110 platser. Fullmäktige låter kommunstyrelsen att, om och när det blir nödvändigt, teckna nya avtal med Migrationsverket för ytterligare 40 platser. Arvidsjaur kommer i så fall att ställa upp med sammanlagt 150 boendeplatser.
Frågan debatterades ingående. Lars Ralph (M) ville komplettera beslutet med en skrivning att mottagandet gäller medicinskt åldersbedömda ensamkommande barn och ungdomar. Detta eftersom det bland de som kommunen hittills tagit emot funnits några individer som visat sig vara äldre än 18 år.
– Det är ett sätt att ordna så att vi får det vi vill ha, motiverade han sitt förslag.
Han fick dock inget gehör för detta.
– Vi äger inte frågan. Det är Migrationsverket som fattar det myndighetsbeslutet, sa Bjarne Hald (C).
– Vi kan inte blanda in något annat, som vi inte har något att göra med, i vårt beslut, sa Britt-Inger Hedman (V).
Marcus Lundberg (S) lyfte i debatten de problem som kommunerna ställs inför när det flera gånger under året kommer nya besked om att fler flyktingar ska tas emot.
– Det är olyckligt hanterat från statligt håll, uppgiften om hur många vi ska ta emot revideras fyra gånger per år. Mottagandet är en svår ekvation att lösa och jag uppmanar kommunstyrelsen att hålla ett särskilt öga på på sjuktalen på våra anställda, bland lärare, socialsekreterare och övriga anställda.
Britt-Inger Hedman konstaterade i debatten att kommunen haft stor nytta av de ensamkommande som tidigare anlänt.
– Flertalet har utbildat sig till undersköterskor och vår socialchef säger att utan de nyanlända skulle vi inte ha klarat sommarsituationen på våra boenden för äldre.