- Jag utesluter inte det, om det är lämpligt, säger Regnér till TT efter en debatt där flera av hennes kritiker i oppositionen och Vänsterpartiet krävde att regeringen gör mer än det åtgärdspaket som Regnér lanserade i förra veckan.
I paketet ingick en snabbutredning av en omtalad dom från i somras i Högsta förvaltningsdomstolen som enligt Försäkringskassan får svåröverskådliga konsekvenser för stat, kommun och enskilda om den tillämpas. Regeringen siktar på att en ny laglydelse ska vara på plats den 1 april. Regeringen föreslog också att omprövningar av rätt till assistans, de som ska ske vartannat år, fryses i väntan på den stora utredningen om LSS, där personlig assistans är en del.
Vill skynda påMen Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna krävde i debatten, på olika vis, att regeringen agerar omgående vad gäller vägledande domar från 2009, 2012 och 2015. Innebörden av det är att en översyn och lagändring inte kan vänta in LSS-utredningen som ska leverera förslag i oktober 2018.
Moderaterna kräver dock ingen snabbutredning och kritiserade inte regeringens linje, M framhåller att utredningen måste få arbeta långsiktigt.
Åsa Regnér säger att hon först vill vänta in de analyser som hon begärt från Socialstyrelsen och Försäkringskassan i december, om hur de tre domarna har slagit. Först därefter går det att ta ställning till om behov av snabba lagändringar.
- Det är märkligt att Åsa Regnér inte kan säga ja till en snabbutredning, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor, som följde debatten från sidan och kunde se KD:s företrädare i kammaren, Emma Henriksson, pressa Regnér.
Spara i fokusLiberalernas partiledare Jan Björklund talade för L och var en av dem som anklagade regeringen för att mest ha fokus på att spara på assistansen.
- Ni har fattat aktiva beslut om det, alla vet att annat är rökridåer, sade Björklund och pekade också på besparingsuppdraget för LSS-utredningen.
Men Regnér hävdar att det är en felaktig bild.
- Regeringen har inte tagit några initiativ till att försämra, begränsa eller förändra rätten till assistans, säger hon och framhåller att det är vägledande domar som har förändrat förutsättningarna.