- Tanken är att man som patient ska märka satsnigen genom att det blir lättare att komma i kontakt med vården. Och för vårdpersonalen ska det märkas genom att man får fler arbetskamrater, bättre arbetsmiljö och bättre kompetensutveckling, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
Landstingen bestämmer själva i stor utsträckning hur pengarna ska fördelas, alltså i vilken mån de ska användas för att anställa sjuksköteskor och läkare eller till exempel vidareutbildning av specialistsjuksköteskor.
Andersson konstaterar att landets förändrade demografi – med fler nyfödda och fler gamla människor - gör det nödvändigt att satsa på välfärden, bland annat på just vården.
De tre miljarderna är en del av regeringens budget för i år, som bygger på en överenskommelse med Vänsterpartiet. Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting kom på lördagen överens om hur pengarna ska fördelas.
Hälften går till Stockholm (667 miljoner kronor), Västra Götaland (489 miljoner) och Skåne (389 miljoner). Västerbotten får 77,6 miljoner kronor och Norrbotten 72,7 miljoner kronor.
300 miljoner kronor är öronmärkta för att användas till vidareutbildning till specialistsjuksköterskekompetens, framför allt genom olika sorters studielön och utbildningsanställningar.