Molnen skingrar sig och solen tittar fram över den gamla 40-tals biografen. Gårdsplanen börjar fyllas med förväntansfulla besökare. Ett bord står dukat med snittar och bubbeldricka och det är lugnt och stilla. Plötsligt bryts tystnaden av en kraftig stämma som ljuder över festivalområdet.
– Vars är kändis´n?
Ut ur biosalongen kommer Märith Lundberg. Vid ett av borden står skådespelaren och årets invigningstalare, Torkel Petersson. Han tar av sina solbrillor och skrattar till.
– Kändis, säger Torkel och låter road men smått förvånad.
Från Lund till Adak
Torkel och hans fru Lotta Forsblad och dottern Anna Hagblom har tagit nattåget från Lund i Skåne, till Bastuträsk i Västerbotten och vidare med bil till Adak, för att delta vid årets filmfestival.
– För oss är Norrland ett outforskat område. Här finns tystnaden, lugnet och ljuset. Det är rogivande, säger Lotta.
Unik historia
Märith berättar att Sagabiografen byggdes 1943 av gruvarbetaren Östen Dahlberg och hans fru Edit Dahlberg. På övervåningen av biografen bodde de tillsammans med dottern Karin, tills i mitten av 70-talet då familjen flyttade från Adak.
– De lämnade allt utom bioduken och så har biografen stått orörd i cirka 30 år, säger Märith.
På utsidan av byggnaden finns en brant trätrappa som leder upp till maskinrummet. Samuel Lundmark håller just på att sätta igång årets invigningsfilm som är ”Jalla Jalla”.
– Vi kör på och visar film till och med torsdag som är sista festivaldagen, säger han.
Biljettluckan har öppnat och i kön står Anders Naeselius, Stockholm, som är i Adak på semester.
– Sagabiografen är ett fantastiskt utflyktsmål med en unik historia. Här finns trevliga människor och det är en lättsam stämning, säger Anders.
Ridå upp
Besökarna har satt sig i biosalongen. På scenen står Torkel Petersson och Märith Lundberg. I Torkels invigningstal lyfter han fram kulturens betydelse. Han talar om pionjärerna Östen och Edit och om Märith och andra eldsjälar som genom sitt engagemang har fört Sagabiografens anda framåt.
– Jag har jobbat på Dramaten i 10 år men aldrig kommit upp i Märiths tryck i rösten, skämtar Torkel, till publikens förtjusning.
Han berättar vidare om arbetet bakom filmprojektet ”Jalla Jalla”, som blev en publiksuccé, trots små medel.
– Filmen ”Jalla Jalla”, har setts av olika generationer och håller på att bli en klassiker. Det gäller att se det lilla i det stora och det stora i det lilla. Det finns alltid en historia att berätta, säger Torkel innan han inviger årets filmfestival genom att klippa av en filmremsa.
Eldsjälar
En som tidigt började engagera sig och som har jobbat ideellt varje sommar på Sagabiografen är Veronica Lundberg.
– Jag var inte gammal då jag sålde tombolalotter för att kunna se barnbio. Jag kunde inte räkna men sålde bra ändå, skrattar hon.
Utanför biografen finns Katarina och Erik Johansson tillsammans med döttrarna Stina och Alice har åkt från Umeå för att se film och träffa Torkel.
– Han är så bra och rolig, säger Alice som blev glad då hon fick en autograf av sin favoritkändis.
25-års jubileum
Dagen börjar gå mot sitt slut och Märith verkar nöjd med filmfestivalens första dag.
– Vi har haft bra med besökare, både bybor och långväga gäster. Många återkommer varje år och det är jättekul, säger Märith och tillägger.
– Nästa år blir det 25-års jubileum och det ska firas ordentligt.