Färre resor och fler videokonferenser

Det blir allt vanligare med distansmöten inom hälso- och sjukvården. Något som spar både tid och pengar åt landstinget.

Foto: Foto: Jenny Petersson

Not Found2013-12-13 15:12

Landstinget i Västerbotten har i dagsläget ungefär 180 professionella videokonferenssystem som är utplacerade på alltifrån sjukhus till hälsocentraler. Utvecklingen går mot allt färre resor, och allt fler videokonferenser, berättar Ulf Olofsson, verksamhetsområdeschef för service på landstinget.

– Det är en väldigt positiv utveckling. Vi ser att antalet resmil minskar, till förmån för nya tekniska lösningar. Det är bra inte bara ur miljöhänsyn, det spar även tid åt medarbetarna, säger han.

Under året som gått har landstingets bilpooler successivt avvecklats, helt enkelt eftersom efterfrågan på dem minskat dramatiskt. En videokonferensanläggning kostar mellan 30 000 till 40 000 kronor att installera. Det kan jämföras med en bilresa mellan Skellefteå och Umeå, som går på uppemot tusen kronor.

– Då kan man snabbt räkna ut att det går fort att tjäna in anläggningarna.

Signalerna från landstinget medarbetare är till största del positiva, gällande möten på distans:

– I många fall behöver man kanske samtala med ett par medarbetare i någon halvtimme. Det spar mycket tid att slippa resa och planera en träff.

Landstingsstyrelsen har precis antagit nya riktlinjer för tjänsteresor. Här framgår bland annat att man alltid ska överväga möjligheten att ersätta en resa med en videokonferens. Riktlinjerna understryker även användandet av kollektivtrafik.

En annan förändring är att möjligheten att kombinera tjänsteresor med privata resor tagits bort.

– Det handlade bland annat om hur privata resor skulle hanteras via resebyrån. Men då vi anser att detta är saker som bör skiljas åt helt, togs hela stycket bort, säger Ulf Olofsson.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om