Influensavirus brukar förekomma i cirka tio veckor under vintern och vanligen försvinna lagom till mars. I Västerbotten är antalet som har insjuknat sedan december färre jämfört med förra året.
– Vi har en pågående smittospridning som hittills varit mindre omfattande än samma tid ifjol. Dock har inte har sett toppen på den ännu så det är svårt att utvärdera hela säsongen i nuläget, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare på Västerbottens läns landsting.
Riskgrupper
Det finns inga unika influensasymtom utan symtomen liknar flera andra sjukdomar. Tecken på viruset är bland annat snuva, muskelvärk torrhosta och hög feber.
– Grunden är alltid att man kurerar sig själv hemma men blir man svårt sjuk ska man självklart kontakta vården, säger Stenmark.
Tillhör man en riskgrupp ska man även se till att vaccinera sig mot olika typer av influensa. Exempel på riskgrupper är människor över 65 år, gravida kvinnor, människor med hjärtsjukdomar och människor som sedan tidigare har nedsatt immunförsvar.
– Om man tillhör en riskgrupp kan influensa leda till allvarligare följdsjukdomar så därför är det viktigt att man är vaccinerad innan viruset bryter ut, säger Stenmark.