Några hundra meter in i skogen visar Krister Lundqvist rester från det kalla kriget då Sverige hade ett stort uppbyggt invasionsförsvar.
– De här gamla anläggningarna är ju farliga för bärplockare och svampplockare, jägare eller barn som leker.
När Krister Lundqvist visar runt i skogen handlar det bland annat om en gammal militärbarack som totalt håller på att förfalla. Gamla kaminrör vittnar om att här var det säkerligen tänkt att soldater skulle kunna övernatta och hålla värmen om lede fi kom på vintern. I närheten av baracken finns det skyddsrum.
På andra ställen i skogen finns det ett underjordiskt garage, stridsställningar, skyddsrum och fästen för tjocka vajrar som kan antyda att det funnits stora antenner.
Glada för tips
– Det är viktigt att försvarsmakten tar sitt ansvar, anläggningarna måste bort eller plomberas på något sätt, säger Krister Lundqvist som flitigt rör sig i skogsområdet.
Per Alexis är enhetschef på Fortifikationsverket. Han konstaterar att det ofta kommer in tips från allmänheten om gamla militäranläggningar i skogarna.
– Vi är glada då tips kommer in.
Per Alexis har själv besökt det aktuella skogspartiet som Krister Lundqvist tipsat om.
– Givetvis måste vi avyttra de här anläggningarna. Vi uppmanar allmänheten att tipsa oss och att de inte själva kryper in i anläggningarna eller klättrar på gamla försvarsanläggningar. Olyckor kan inträffa. Dessvärre finns det personer som har som hobby att uppsöka gamla militära anläggningar och där ägna sig åt bunkervandringar.
"De ska bort"
Vad har då de gamla anläggningarna varit tänkta att användas till.
– Vi har tittat i gamla akter att försvarsmakten skulle ha avyttrat de anläggningar som Krister Lundqvist tipsat om, så har dock inte skett. Nu ligger ansvaret hos oss på Fortifikationsverket att genast ta itu med anläggningarna, ta bort dem, plombera dem eller riva dem. Anläggningarna har ingått i vårt invasionsförsvar.
När Sverige gick över från ett invasionsförsvar till ett så kallat invasionsförsvar så innebar det en enorm omställelse. Välfyllda mobiliseringsförråd i skogarna avvecklades, värnplikten upphörde, regementen gick i graven och mängder av fasta anläggningar i skogarna och vid kusterna avvecklades och plomberades.
– I skogarna har tiotusentals anläggningar rivits och ännu finns det alltså kvar gamla rester, säger Per Alexis.
Exempel på före detta anläggningar som ingick i totalförsvaret i Skellefteregionen är det som nu är Boda Borg på Vitberget – där fanns det tidigare en civilförsvarsanläggning med bland annat ledningsrum, logement, sjukvårdsutrustning och matsal.
Vid kustlinjen i Skellefteå kommun finns det också plomberade anläggningar som skulle användas av marinen om den lede fi kom över gränsen.