Fakturerar landstinget för privatjobb

Nu har den privata Hälsogemenskapen rekryterat ännu en läkare med tveksamheter i bagaget. 2015 förlorade läkaren sin danska läkarlegitimation. Nu är han verksam i Jörn – och har inlett en fakturastrid med landstinget.

Läkaren förlorade 2015 sin danska läkarlegitimation. Nu arbetar han vid Hälsogemenskapen i Jörn.

Läkaren förlorade 2015 sin danska läkarlegitimation. Nu arbetar han vid Hälsogemenskapen i Jörn.

Foto: Norran

Not Found2018-04-07 08:00
undefined
Läkaren förlorade 2015 sin danska läkarlegitimation. Nu arbetar han vid Hälsogemenskapen i Jörn.

Det var den danska styrelsen för patientsäkerhet som 2015 tog beslutet att läkarens danska legitimation omedelbart skulle dras in. Orsaken var att läkaren, enligt danska myndigheter, bedömdes utgöra en allvarlig fara för sina patienter.

Hälsogemenskapen: ”Det har inte Norran med att göra”

Den svenska legitimationen har han hela tiden haft kvar. Han har en svensk primärlegitimation och har specialistkompetens inom reumatologi. IVO informerades i slutet av 2015 om kritiken som fanns i Danmark. Ett ärende initierades men lades snabbt ned, då läkaren vid den tiden saknade arbetsgivare i Sverige.

"Jag anser att det är ett justitiemord jag råkat ut för."

Läkaren uppger för Norran att han nu arbetar två dagar i veckan vid Hälsogemenskapen i Jörn. Men han har nyligen fakturerat landstinget i Västerbotten för dessa tjänster. Fakturan gäller honom och ytterligare en läkare. Den är på 220 000 kronor för arbete utfört under februari månad. Enligt läkaren är det för konsultationer, resor och kompetens som han bidragit med.

Landstinget har bestridit fakturan och påpekat för läkaren att vårdcentralen är privat, att landstinget inte har något avtal med läkaren och att de inte beställt hans tjänster. Men av en mejlutväxling mellan läkaren och landstingets beställarenhet, framgår att läkaren står på sig. Han säger sig nu ha överlämnat frågan till jurister.

Helen Björklund, landstingets beställarenhet:

– Han måste skicka fakturan till sin arbetsgivare, och det är inte landstinget, säger hon.

Läkaren å sin sida hävdar att det är landstinget som är ytterst ansvariga för vården i Jörn och att de därför bör betala.

Varför fakturerar du inte Hälsogemenskapen?

– Det går inte, eftersom Hälsogemenskapens verksamhetschef slutat på grund av att han mist sin legitimation, säger han.

Men hälsocentralen är privat, och de har en ny verksamhetschef. Har du inte talat med henne?

– Det vet jag inte vem det är.

Din danska läkarlegitimation drogs in. Hur ser du på det?

– Jag anser att det är ett justitiemord jag råkat ut för, säger läkaren till Norran.

Beslutet som togs i Danmark gällde två år. Under denna tid skulle myndigheten utreda om han skulle få tillbaka legitimationen, eller om den skulle dras in permanent.

Läkaren vill inte svara på om han fått tillbaka sin danska legitimation.

Den tidigare verksamhetschefen vid Hälsogemenskapen, som också förlorat sin läkarlegitimation, är nu anställd som undersköterska. Landstinget har begärt att få veta vad hans arbetsuppgifter består av idag.

Hälsogemenskapen: Jörnsläkaren fortsätter jobba

– Det har vi ännu inte fått svar på, säger Helen Björklund, landstinget.

Sönderskurna däck, spioneri och smutskastning: Norran granskar infekterad konflikt – som splittrat en bygdNorran granskar – del 2: Anmälningar haglar, patienter flyr hälsogemenskapen”Testosteronexperimentet” – Lena kom i målbrottetJakten på Jörnläkaren: Undanhöll sig myndigheter – fick sökas med polis​Norran granskar: På fallrepet igen – priset för en vårdcentral
Hälsogemenskapen: Detta har hänt

Juni 2017: Norran granskar i en lång artikelserie Hälsogemenskapen i Jörn och dess läkare och verksamhetschef. Samtidigt som granskningen publiceras beslutar IVO att rekommendera HSAN att dra tillbaka läkarens läkarlegitimation. Hälsogemenskapen meddelar att läkaren kommer att sluta som verksamhetschef men fortsätta jobba som läkare i avvaktan på HSAN:s beslut. Landstinget meddelar dock att läkaren inte längre kommer att få gå jour vid akuten i Skellefteå.

Juli 2017: Landstinget kräver svar från Hälsogemenskapen om hur de kommer att klara av uppdraget enligt Hälsoval, efter de uppgifter som framkommit i Norrans granskning. De kräver också att läkaren ska ha handledning till dess att HSAN fattat sitt beslut om hans läkarlegitimation.

Augusti 2017: Läkaren får en handledare. Denne har tidigare haft läkaren som mentor.

November 2017: Hälsogemenskapen säger upp avtalet med landstinget och planerar avveckla verksamheten till årsskiftet 2018/2019. Anledningen är försämrad ekonomi, främst orsakad av förändrad ersättning för asylsökandes hälsovård.

December 2017: Landstinget meddelar att de planerar en viss sjukvårdsverksamhet i Jörn från och med 2019, då Hälsogemenskapen försvinner. Prioriterade grupper är äldre, barn och asylsökande. Någon fullvärdig hälsocentral blir det däremot inte.

Februari 2018: HSAN beslutar att dra in läkaren legitimation. De delar IVO:s bedömning att den tidigare verksamhetschefen varit grovt oskicklig i sin yrkesutövning och olämplig att utöva läkaryrket. Hälsogemenskapen meddelar en dryg vecka senare att läkaren ändå ska jobba vidare - som undersköterska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!