Europaforum: EU i djup kris – hopp finns i motkrafter

På frågan om EU befinner sig i en essentiell kris är svaret – ja så kan man nog uttrycka det. Samtidigt betonar Katarina Areskoug, chef för EU-kommisionens kontor i Stockholm, att motkrafter finns.

Ser hopp. EU står inför stora utmaningar. Katarina Areskoug ser dock hopp i motkrafter som finns. Foto: Jeanette Lövgren.

Ser hopp. EU står inför stora utmaningar. Katarina Areskoug ser dock hopp i motkrafter som finns. Foto: Jeanette Lövgren.

Foto: Foto: Jeanette Lövgren.

Not Found2017-02-23 08:00

Katarina Areskoug var under onsdagen på sitt första besök någonsin i Skellefteå. Anledningen till besöket var att Europaforum Norra Sverige drog igång. Ett par hundra deltagare är anmälda till konferensen. Norran fick en halvtimmes lång intervju med Areskoug som erkänner att utmaningarna är många och svåra för EU. Areskoug är lite av EU-kommissionens "ögon, öron och mun" i medlemslandet Sverige.

– Jag är givetvis en varm vän av frihandel och tror generellt på samarbete över gränserna för att lösa många av våra samhällsutmaningar. Att så starka protektionistiska tecken finns i vissa EU-länder och hos Trumpadministrationen i USA är självklart något som diskuteras flitigt inom EU-administrationen.

Brexit ger oro

Utmaningarna är närmast enorma för EU. Brexit, att Storbritannien beslutat sig för att lämna EU, att skuldkrisen fortsätter i Grekland, att omfördelningen av flyktingar mellan medlemsländerna går trögt samt att forna öststatsländer, som Polen och Ungern, visar tydliga tecken på att inte alltid vilja demokratins grundvalar är självklart något som inger oro i kommissionen. Att det dessutom hålls en rad viktiga val i medlemsstaterna i vår och höst inger också oro hos EU-vännerna.

– Men samtidigt finns det klara motkrafter, den yngre befolkningen i Europa står upp för de friheter som finns. Det märktes tydligt i folkomröstningen i England, de yngre ville inte ha Brexit, säger Katarina Areskoug som är chef för ett 20-tal anställda vid kontoret i Stockholm.

– Vi är ofta på resande fot inom landet och deltar på konferenser och besöker universitet med mera.

Fondpengar

Katarina Aleskoug säger också att det är viktigt att lyfta fram de fördelar som finns för oss som bor i mellersta och övre Norrland vad gäller de strukturfonder vi får del av via EU. Från 2007 till 2013 utbetalades 2,1 miljarder euro i stöd till våra breddgrader.

– Slutresultatet av detta blev att 10 500 nya jobb tillkom och att 6 400 företag har kunnat starta.

Det handlar om två fonder vi får del av, regionalfonden och strukturfonden. Bidrag från socialfonden har inneburit att 19000 personer som stått långt i från arbetsmarknaden har kunnat få kompetensutveckling.

När det gäller att få igång tillväxten på allvar i flera EU-länder ser Katarina Areskoug stort hopp från de 500 miljarder euro som ska tillföras i en pott som ska gå till stöd och lån för att bland annat få igång infrastrukturprojekt.

– Så kallade uppstartföretag behöver bland annat få mer stöd och positivt är det också att Norrlandsfonden kommer att tillföras mer kapital.

Regelverk

Känns det då tungt att vara ute och informera om EU när motvind råder?

– Pendeln kan svänga snabbt. Det finns som sagt motkrafter. Vi ska också tänka på att allt givetvis inte kan skötas inom de egna länderna. Samarbete och gemensamma regler behövs, inte minst exempelvis för att möta klimathotet.

Katarina Areskoug kom som sagt till en stad som är färgad av Melodifestivalen. På frågan om hon själv ska se sändningen på lördagskvällen är svaret:

– Ja, självklart, både jag och familjen ska bänka oss vid teven.

undefined
Ser hopp. EU står inför stora utmaningar. Katarina Areskoug ser dock hopp i motkrafter som finns. Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Stark EU-vän. Katarina Areskoug kom till ett Skellefteå som tydligt är präglat av "mellofebern". Foto: Jeanette Lövgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om