EU begränsar ålfiske efter maratonförhandling

EU:s fiskeministermöte har, efter utdragna diskussioner, enats om ett tillfälligt stopp för ålfiske i samband med artens vandring, rapporterar Ritzau. Dessutom ska insatserna för att stoppa olagligt ålfiske trappas upp.(TT)

Emil Langvad/TT

Emil Langvad/TT

Foto: Emil Langvad/TT

Not Found2017-12-13 10:30

- Det har varit oerhört utdragna förhandlingar. De pågick under två och ett halvt dygn och blev klara först i morse, säger Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), till TT.

Fiskeministermötet fattar varje år beslut om fiskekvoter för en rad olika arter i EU:s vatten. Men det var just reglerna för den akut hotade ålen som fick mötet att dra ut på tiden.

- Man var överens om ålens allvarliga tillstånd, men oense om åtgärderna, säger Bucht.

Missnöjd ministerBeslutet innebär att fiske efter blankål förbjuds i Östersjön, Nordsjön och Atlanten under en valfri sammanhängande tremånadersperiod, mellan september och januari. Sverige drev linjen att stoppet skulle gälla i alla EU:s vatten och även omfatta fisket av glasål, det vill säga artens yngel.

- Sverige är oerhört kritiskt till att alla inte tar sitt ansvar. För det här fisket som Sverige, Danmark och andra länder bedriver är väldigt marginellt i förhållande till glasålsfisket som sker främst i Medelhavet. Och där blev det ingen reglering, säger Bucht.

- Det här stoppet får en ytterst marginell påverkan på ålens fortlevnad och bestånd.

"Omöjlig uppgift"Med sig till Bryssel hade landsbygdsministern samtidigt ett motstridigt krav, som drivits igenom av Alliansen och Sverigedemokraterna: att svenska fiskare skulle undantas från ålfiskestoppet.

- Det var en i princip omöjlig uppgift att driva en sådan linje. Jag fick inte ens några kommentarer på det, säger Bucht.

Världsnaturfonden (WWF) beskriver ålfiskestoppet som en delseger för att rädda arten, men efterfrågar ett totalförbud. Även paraplyorganisationen Seas at risk konstaterar att hårdare åtgärder krävs och att fiskekvoterna för andra arter fortfarande är för generösa för att kunna stoppa överfisket i Atlanten och Nordsjön.

undefined
Emil Langvad/TT
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!