Folkets hus i Bureå var fullsatt på torsdagskvällen då Trafikverket och Skellefteå kommun hade bjudit in till samrådsmöte angående Norrbotniabanan och sträckningen JP 06 som planeras gå från Granbodarna i södra gränsen i kommunen, genom Bureå och till Södra Innervik. I järnvägsplanen går sträckan på västra sidan av E4, vid området kring Hömyrvägen i Bureå där även en regional tågstation planeras.
En eller två broar – en skillnad på nära 400 miljonerEtt tiotal hushåll kan påverkas
Sara och Kent Holmkvist, tillsammans med sönerna Imre och Atle är ett av hushållen som kommer att påverkas om förslaget till en nationell infrastrukturplan fastställs av regeringen i April.
– Vi var på ett möte redan förra veckan tillsammans med andra hushåll som eventuellt kommer att påverkas då Trafikverket och Skellefteå kommun visade kartor, informerade och svarade frågor. Kent frågade om Hömyrvägen var kört och vi tyckte att det lät som att alla där omkring kan tänkas bli berörda, säger Sara och berättar vidare.
– Visst är det bra att Norrbotniabanan byggs men det känns så klart tråkigt att vi hamnar mitt i vägen. I vårt hus har min mormor, morfar och mina föräldrar bott och det är ju ett speciellt värde för mig. Det är sorgligt om det rivs. Det känns poänglöst att bygga något på tomten. Det är som att livsplanerna får pausa tills vi får ett klart besked.
Hans Stöckel, markförhandlare och Maria Erlandsson, projektledare vid Trafikverket förklarar att den vars mark berörs har rätt till ersättning.
– Trafikverket och kommunen har ett bra samarbete och kan också tillsammans hitta alternativ till andra boenden. Det gäller att hålla en bra löpande dialog med de som berörs, säger Hans Stöckel och Maria Erlandsson tillägger.
– Det är en process både för oss och för fastighetsägarna och givetvis förstår vi de som enskilt drabbas. Under dessa träffar som hållits i veckan har runt 800 personer deltagit på samrådsmötena. I det stora hela har det varit en positiv anda och vi har fått in många bra synpunkter som vi kan ta med oss i vårt arbete. Det känns värdefullt, säger Maria Erlandsson.