– Begreppet är taget från musiken för att det är lite jazzigt sådär. Man möts för att göra spel och alla idéer är välkomna, säger Michael Stenmark, datorspelsutvecklare och konsult.
Inga förkunskaper behövs för att delta i ett Game jam. Tanken är att visa politiker, byråkrater och allmänheten vad man egentligen kan göra i Skellefteå och sätta Skellefteå på spelkartan.
– Luleå storsatsar på spelindustrin just nu och i Umeå är det redan etablerat. Skellefteå får inte komma efter.
Skellefteå har egentligen goda förutsättningar för att bli stort inom industrin då universitetet har utbildningar i spelutveckling. Ett exempel på ett framgångsrikt spelföretag från Skellefteå är Arrowhead Studios som gjort spel som Magicka och nyligen släppta Gauntlet.
– Arrowhead lämnade Skellefteå för Stockholm, nu har de 25 anställda. Det är såna som vi måste få att stanna kvar på orten.
Under helgen kommer deltagarna bland annat kunna slappna av med gamla nintendospel på "tjock-tv", lära sig grunderna i programmering med hjälp av klossar, utveckla ett spel eller bygga upp Skellefteå i spelet Minecraft.
– Minecraft är världens bästa inkörsport i programmering och spelmakande. Det blir inga färdiga spel här. Det kan sluta med allt från prototyper till bara ett bra koncept som man skrivit ner på ett vitt papper.
Helgen bjuder även på föreläsningar. Först ut var Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen.
– Den svenska spelindustrin är väldigt framgångsrik. Den har sexdubblats mellan 2010 och 2013, säger Per Strömbäck.
Hur ska Skellefteå etablera sig?
– Det behöver inte vara hokus pokus. I Sverige har vi den svenska strävsamheten och det är en av de viktigaste sakerna för framgång. Försök, misslyckas, försök igen, utveckla vad som fungerar, säger Per Strömbäck.