Enat EU säger nej till May

Giftiga ångor präglar dagens EU-toppmöte i Bryssel - även om det inte är osämja mellan länderna som hänger i luften. Luftproblem i köket tvingar stats- och regeringscheferna att använda sin gamla möteslokal när brexit, migration och militärsamarbete ska diskuteras.

Yves Logghe/AP/TT

Yves Logghe/AP/TT

Foto: Yves Logghe/AP/TT

Not Found2017-10-19 18:32

På väg in till torsdagens EU-toppmöte i Bryssel märks tydligt att inte ens premiärminister Theresa May tror att hennes Storbritannien redan ska få börja förhandla om framtida handel med EU.

Nu handlar det i stället om att skapa "en ambitiös plan för de kommande veckorna".

- Jag vill bland annat se en skyndsam lösning vad gäller medborgarnas rättigheter, säger May i Bryssel.

Ingen räknar med något genombrott under Mays korta brexitgenomgång som planerats in till torsdagens arbetsmiddag.

- Det är att tro på mirakel, säger statsminister Stefan Löfven (S).

"Kräver mer betalning"EU och Storbritannien har förhandlat på allvar sedan i somras, utan att komma tillräckligt långt i det som kallas "skilsmässodelen" - om rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien (och vice versa), gränsfrågorna på Irland och den ekonomiska uppgörelsen.

Från brittiskt håll har fortfarande för lite sagts om hur mycket kan tänka sig att betala och för vad.

- Storbritannien måste visa större beredskap för att se till att göra rätt för sig med de åtaganden som är gjorda redan. Det kräver mer betalning helt enkelt, säger Stefan Löfven.

TT: Men rent egoistiskt: vore det inte bättre för Sverige att få i gång en framtidsdiskussion redan nu?

- Nej. Vi vill ha en pragmatisk och bra lösning naturligtvis med Storbritannien när detta är över, men det absolut viktigaste för oss är EU-27 (de kvarvarande EU-länderna). Vi måste ha tillräckligt bra framsteg i fas ett innan vi går in i fas två, säger Löfven.

Förbereder interntÄven om flera EU-länder gärna hade sett en viss öppning för Storbritannien är budskapet utåt tydligt. Så gott som samtliga stats- och regeringschefer betonar att britterna måste göra mer.

- Naturligtvis är vi lite frustrerade över framstegen, konstaterar Finlands statsminister Juha Sipilä.

Vad som i stället kommer att ske är att EU:s chefsförhandlare Michel Barnier ges i uppdrag att internt ändå börja förbereda nästa steg i förhandlingarna, så att allt kan dras i gång så fort som möjligt, om bara tillräckliga framsteg gjorts i tid till EU-ledarnas nästa ordinarie toppmöte, i mitten av december.

Migration och försvarUtöver brexit diskuterar toppmötet bland annat handel, digitala frågor, utrikespolitik och försvarssamarbete. Och så den ständiga migrationsproblematiken, där dock ingen väntar sig någon uppgörelse förrän tidigast i vår om hur EU-länderna framöver ska ta emot asylsökande.

Stefan Löfven trycker dock på.

- Alla länder måste bidra. Det är ingen tvekan om det, säger statsministern.

undefined
Yves Logghe/AP/TT
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!