En söt provning: ”Prova att blunda och låt era sinnen komma till tals”

I helgen deltog ett tiotal lokala biodlare i honungsprovning då utseende, smak, doft, färg och textur bedömdes. ”Prova att blunda och låt era sinnen komma till tals”, säger kursledaren Viktoria Bassani.

Not Found2017-03-28 16:02

Runt ett bord sitter deltagarna med små plastskedar framför sig som är fyllda med olika sorters honung. Ingen vet vilken slags honung det är i skedarna och genom att smaka och lukta på honungen kommer det snart att visa sig att alla bedömer de olika honungsproverna olika.

– Ta tid på er, smaka långsamt och låt era intryck smälta, säger Viktoria Bassani.

– Den här var god. Den är ljus och glansig, frisk och fräsch, säger Petra Ahnorre som sedan två år tillbaka har en biodling i Ursviken.

Honungens smak, lukt och färg beror på vart bikuporna är placerade och vilka växter som bina hämtat nektar från. Viktoria Bassani som aktivt sysslat med biodling sedan 2005 ger exempel på olika smakupplevelser som brukar komma fram vid honungsprovningarna.

– Det är stora skillnader beroende på vart honungen kommer ifrån och vilken tid den har skördats. Givetvis har alla olika smak. Vissa kan tycka att en speciell honung har smak av kola medan andra kan tycka att den smakar torkad frukt.

Några av deltagarna har med sig honung från egna biodlingar. En av dem är Lars-Olov Lindgren som sedan fyra år tillbaka har en biodling i Storklinten som ligger mellan Norsjö och Bastuträsk.

– Det här är en skogshonung som har smak av hallon, rallarros och maskros, säger han och öppnar locket på burken.

Älskar honung

För något år sedan flyttade Annica Eriksson och Stig Lindberg från Sörmland till Tallträsk och till sommaren planerar de att skaffa bin och starta biodling.

– Vi är intresserade av biologisk mångfald, miljö och permakultur som är ett sätt att leva på naturens villkor. Vi vill ha mycket skörd och vi älskar honung, säger Annica glatt.

Att bin och honung intresserar deltagarna går inte att ta miste på. Monica Wiklund har haft biodling i Burträsk under 16 år och enligt henne själv så kommer hon aldrig att sluta.

– Det är en rogivande sysselsättning och det är jätteintressant. Äntligen är våren på väg och nu längtar jag bara efter att få hoppa i bidräkten, säger Monica med ett leende.

Ta tid på er, smaka långsamt och låt era intryck smälta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om