Året var 1995. Datoriseringen ute på företagen hade kommit igång på allvar. Till exempel så bytte vi på Norran ut våra skrivmaskiner mot Atexdatorer år 1988.
Det här året tog försäljningen av datorer i Sverige fart på allvar. Under tio års tid hade det årligen sålts ungefär 100 000 datorer för hemmabruk och 1995 ökade försäljningen med 38 procent.
Främsta skälet var att konjunkturen vände. Hushållen fick mera pengar samtidigt som datorerna blev allt mer användarvänliga. Operativsystemet Windows 95 lanserades detta år för att sedan, år 1998 vara världens mest sålda system.
– Mycket av det vi idag tycker är självklart fanns inte då, varken Google, Iphone eller ens bredband, säger Mikael Winterkvist.
Internet fanns, men få visste vad det var och ännu färre hade tillgång till det. Sex, sju procent av svenskarna kunde koppla upp sig - och då via telefonmodem.
I början av 1990-talet började mediemarknaden att stöpas om. TV4 kom igång med sändningar i marknätet. Privat reklamradio såg dagens ljus och 1994 blev Aftonbladet först i Sverige med att publicera artiklar på nätet.
– Norrans uppkoppling mot nätet var på fyra megabyte. Den användes för att ta hem telegram från TT. Det var den tekniska kapaciteten vi hade när vi startade. De flesta har i dag en uppkoppling på 100 megbits, säger Mikael Winterkvist.
Själva satsningen på detta nya ansågs riskfri. Det mesta av tekniken fanns redan, liksom nyheterna och befintlig personal som kunde sköta hanteringen.
Startsträckan blev kort och redan den 20 februari 1996 publicerade Norran nyheter på nätet för allra första gången.
Konceptet var enkelt. Från dagens tidning lades ett antal artiklar ut på hemsidan.
– Själva hanteringen var med dagens mått mätt tidsödande. Några program för att göra sidor fanns ännu inte så vi byggde sidorna med hjälp av html-koder.
– Kapaciteten hos mottagarna var så låg att vi var tvungna att göra bilderna små, eller lägga upp dem på en egen länk för den som ville vänta på att bilden skulle laddas ner.
– Jag minns hur fascinerade vi var av den respons vi fick. Vi fick mejl från Skelleftebor ute i världen som var överlyckliga över att kunna läsa en del av vad som Norran skrev.
Intresset för internet växte explosionsartat. 1996 var internetpaket årets julklapp. Det var ett blipp-bloppande modem på 56 k som via telefonledningen gav tillgång till nätet - dessutom till hög minutkostnad.
Namnet då? NV online. I dag känns det märkligt.
– Då var det självklart, modernt och framåt. De flesta andra nättidningar hade likartade namn, säger han.
1997 bildades Mediahuset Norran, ett företag som kom att leva i tio år. Två journalister, Mikael Winterkvist och Gerd Boström, gick över till bolaget som förutom att ta hand om och utveckla nättidningen gjorde hemsidor åt andra företag och tog fram digitala tjänster.
I maj 2001 föddes nya norran.se och med den realtidspublicering, eller ”nu-heter” som en kollega kallade det. Norran fick sin första webbredaktör som samlade in och publicerade händelsenyheter fortlöpande under dagen.
För varje år som gick ökade konkurrensen, både om nyheter och annonser och insikten att Norran måste ha en stark digital position för att möta framtida utmaningar fanns redan då. Detta gjorde att Norran, liksom andra lokaltidningar, sökte och söker efter affärsmodeller som helt eller delvis kan ersätta ett väl fungerande och hundraårigt koncept, den prenumererade papperstidningen.
I det perspektivet är norran.se bara barnet, men i tidningshuset en fullvuxen verksamhet.
I dag är det självklart att när något inträffar så är det på norran.se som informationen finns.
När jag nu sitter på redaktionen och skriver får jag ett gammalt mejl som en kollega sparat. Det är nästan på dagen tio år gammalt och berättar att personalen bjuds på tårta för att vi i januari 2005 nått ett efterlängtat mål.
För första gången hade vi haft över 100 000 besökare under en vecka på hemsidan. I dag är det sex gånger så många besökare.
Jag kastar ett öga på den bildskärm på redaktionen som visar statistiken. Under gårdagen hade vi 240 233 sidvisningar. I januari 2016 hade vi nästan åtta miljoner sidvisningar.
Jodå. Det blev tårta även för det nya miljonrekordet.
Pär Lindström
Tillägg för dig som var med - eller för dig som vill veta:
Internet för vetskrämda- Utbildingsradion
Alexander Bard ser ni framtiden - och får rätt!
Så funkar det- internet i USA 1995