– Så fantastiskt roligt, utbrister kocken Gerald Kwizera, när eleverna dyker upp och inleder sin hyllningsceremoni.
Vill lyfta det goda
– Det skrivs så mycket i media om hur dålig skolmaten är men vi vill lyfta hur bra den har blivit, säger Ida Andersson, som en förklaring.
Hon är sekreterare i skolans elevkår och fortsätter:
– Det är vi i elevkåren på skolan som har tagit det här initiativet. Personalen i skolmatsalen bryr sig verkligen och gör gärna det där lilla extra.
Från årsskiftet lagas all mat i skolrestaurangen från ax till limpa, så att säga. Och det är en anledning till att maten blivit mycket bättre, menar eleverna.
Deltog i möten
Bakgrunden är att skolans kök och matsal har byggts om i samband med omstruktureringar av Skellefteås gymnasieskolor. Inför de förändringarna deltog Gerald Kwizera, kock i skolrestaurangen, i elevkårsmöten för att lyssna på elevernas önskemål kring skolmaten och lokalernas utformning.
Och det har slagit väl ut. Som ett led i tisdagens hyllning har elevkåren tidigare ställt upp ett plakat i skolkorridoren med texten: ”Tack för maten! håller ni med, skriv gärna ert namn!”. I samband med hyllningen överlämnades plakatet, som var fullproppat på båda sidor med namnteckningar från mätta och nöjda elever, till personalen i skolmatsalen.
Bjöd på hembakt
Vid samma tillfälle överräcktes även ett diplom. Dessutom hade eleverna bakat tårtor som personalen fick kalasa på.
– Det här känns verkligen bra för vi gör all mat här med kärlek, sa kocken Jenny Liljedahl vid överlämnandet och hennes kollega Camilla Lundmark fyllde i:
– Det här är hur kul som helst och jag blir faktiskt lite rörd.
Enligt Ida Andersson ser också elevkåren ett stort värde i att maten inte transporteras långa sträckor ur miljö- men också ur kvalitetssynpunkt.
Personalen i skolmatsalen bryr sig verkligen och gör gärna det där lilla extra.