Ekologisk mat – här är Norrankommunen som köper mest

Hur mycket ekologiska livsmedel Sveriges kommuner köper in varierar mycket, det visar en undersökning som gjorts under första halvåret 2016.

Ekologiska matvaror. Arkivbild: Claudio Bresciani/TT.

Ekologiska matvaror. Arkivbild: Claudio Bresciani/TT.

Foto: Foto: Elisabeth Eriksson

Not Found2016-11-22 10:34

I Norranområdet är det Robertsfors kommun som köper mest ekologiska livsmedel, 24 procent.

Arjeplog kommun kommer på andra plats med 16 procent, tätt följt av Malå och Norsjö på 15 procent. Skellefteå kommun har rapporterat in att 12 procent av livsmedelsköpen under första halvåret var ekologiska.

För Arvidsjaur kommun saknas uppgifter.

Det är kommunerna själva som rapporterat in till statistikdatabasen Koladaoch som synes skiljer det ganska mycket mellan kommunerna och den trenden syns över hela landet.

– En del kommuner är väldigt ambitiösa och har som mål att hundra procent av alla livsmedelsinköp ska vara ekologiska. En del kommuner prioriterar istället närproducerat, säger Eva Sundberg, kostekonom på Livsmedelsverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Hon tillägger.

– När det gäller miljökvalitetsmålet ”Giftfri miljö”och biologisk mångfald är det bra med ekologiskt. Det är inte lika entydigt kring andra aspekter som energianvändning och klimatpåverkan. De lokala förhållanden där livsmedelsproduktionen sker och hur stor belastningen på miljön från andra föroreningar är avgör vilken miljöaspekt som är mest relevant i den enskilda situationen.

Mest ekologiska livsmedel köper Örebro kommun, 62 procent, Södertälje kommun, 57 procent, och Motala kommun, 54 procent.

Av de inrapporterade kommunerna ligger Åsele kommun, Storuman kommun, Sjöbo kommun och Enköping kommun i botten med 0, 3 respektive 6 procent.

undefined
Ekologiska matvaror. Arkivbild: Claudio Bresciani/TT.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!