Omgiven av flera livvakter anlände Kent Ekeroth till förhandlingarna i Svea hovrätt, där inte bara frågan om hans skuld i misshandelsfallet, utan även indirekt hans framtid inom Sverigedemokraterna ska avgöras.
Fallet handlar om ett bråk i en krogkö vid Stureplan i centrala Stockholm i november förra året. En övervakningskamera fångade händelsen och visar hur Ekeroth blir nekad inträde till nattklubben och hur han sedan hamnar i bråk på vägen därifrån.
"Örfil mot örfil"Samtliga parter är överens om att Ekeroth har utdelat ett slag mot en man i kön. Frågan är bara vad som föregått detta. Försvaret hävdar att Kent Ekeroth har agerat i självförsvar, efter att han tagit emot ett dödshot och någon slagit emot honom.
- Han har blivit slagen och han slår tillbaka. Man har rätt till nödvärn och att utöva ett rimligt våld utifrån det våld man utsätts för själv. Och en örfil mot en örfil, det är rimligt våld, säger Kent Ekeroths advokat Johan Eriksson.
Vittnesmålet från tingsrättsförhandlingen med den man som fick örfilen spelas upp i hovrätten, och han förnekar att han slagit Ekeroth först.
- Han passerar mig och jag säger något i stil med "hade du kul med järnröret". Då tar han tag i min arm, säger någonting och sedan slår han till mig, säger mannen, som syftar på den så kallade "järnrörsskandalen" 2010.
SD-motståndTingsrätten köpte inte Ekeroths förklaring om nödvärn, och ansåg att Ekeroth gjort sig skyldig till ringa misshandel. Han dömdes i somras till 60 dagsböter à 640 kronor, sammanlagt 38 400 kronor.
Sex vittnen hördes i tingsrätten och ingen av dem såg eller hörde mer än ett slag eller dödshotet. Försvaret lägger under hovrättsförhandlingen fram ny bevisning i fallet, som bland annat ifrågasätter trovärdigheten hos flera av vittnena, som man menar är motståndare till SD och Ekeroth, vilket kan ha påverkat tolkningen av händelseförloppet.
- Det är inte min uppfattning, säger å sin sida åklagare Lena Kastlund, och fortsätter:
- Det har varit känt tidigare att de här personerna inte är några SD-anhängare. Men två av dem har avlagt vittnesed och talar under straffansvar, så jag menar att det inte påverkar utan deras trovärdighet är oförändrad.
Uppmanas lämnaInför tingsrättens dom sade Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, att Ekeroth kommer uppmanas att lämna riksdagen om domen vinner laga kraft. Detta budskap upprepades när det stod klart att hovrätten prövar fallet.
- Ingen som i närtid är dömd för ett våldsbrott kan representera Sverigedemokraterna, sade Mattias Karlsson då.
I rätten får Kent Ekeroth frågan om vad en fällande dom får för betydelse för hans arbetssituation.
- Ja. . . det får väl konsekvenser inom partiet, svarar han något tvekande.