Den 3 september förra året ansökte Eila Nilsson om ledsagning hos Skellefteå kommun. Nu har det gått drygt sex månader och utredningen är inte ens påbörjad. Eila Nilsson har fått nog. Lyssna på hennes argument genom att klicka på ljudfilen.
Eila Nilsson är för många en välkänd profil. Vid 23 års ålder förlorade hon synen på grund av sin diabetes. Efter det gjorde hon en omstart i livet och lyckades vinna EM- och OS-tävlingar i simning för handikappidrottare.
Begränsad
Hon är en aktiv kvinna som gillar att träna och hitta på saker. Men ändå, hon känner sig begränsad.
– Jag skulle kunna göra så mycket mer om jag hade en ledsagare. Jag skulle vara friare. Jag skulle kunna välja nya träningspass, det finns så mycket som låter så roligt. Jag skulle kunna resa mer utan att hela tiden måsta lita till folks vänlighet.
I september ansökte hon om ledsagning via Lagen och stöd och service, LSS. Redan då fick hon veta att det kunde ta omkring fyra månader innan någon handläggare kunde påbörja en utredning. En väntetid som Eila fann orimlig.
Hittar sina dokument
Den 5 november 2013 lämnade hon in klagomål om den sena handläggningen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
I slutet på januari fick hon ett svar från IVO där socialnämnden yttrade sig. Nämnden medgav att den under en längre tid haft långa handläggningstider, vilket berodde på ett ökat antal ansökningar den senaste tiden. Nämnden beskriver hur den gjort en översyn som ”resulterade i en processbeskrivning med förslag på förbättringsområden”.
2012 gjordes en översyn som resulterade i att ”Handläggarna finner nu lättare sina styrande dokument.” Samma år tillsattes projekt för att förbättra utredningsmetodiken. Nämnden planerar även för 2014 att anställa två extra handläggare, en på sex månader och en på tre månader. Och tillägger att man planerar en aktivitet ”som handlar om att effektivisera handläggningen”. Därefter anser IVO att ärendet är avslutat.
Det anser inte Eila Nilsson.
– Socialnämnden hänvisade till en massa åtgärder de gjort för att korta köerna. Men vad har det gett?
Därför har hon nu gått vidare och anmält de sena handläggningstiderna till Justitieombudsmannen. Därifrån har hon ännu inte hunnit få svar.
– Jag har kraft. Jag är beslutsam. Men vad händer för alla dem som inte orkar ta det här?
En kvart efter att Norran lämnat Eila Nilsson ringer hennes telefon. En handläggare från socialkontoret meddelar ”Jag sitter här med ditt ärende”. Enligt Åsa Israelsson, chef för stöd och service på kommunen, är det en slump. ”Det var en tillfällighet. Hon var just nu på tur.”
Har du också upplevt långa väntetider på besked från kommunen? Kommentera här nedan.