Den sista dagen för allmänheten att lämna synpunkter kring det planerade bygget på fastigheten Gösen 9 har kommit och gått.
Det handlar om två befintliga tegelhus längs Strandgatan. Planen är att bygga på husen med två respektive tre våningar i trä och sammanknyta dem med ett nytt fyravåningshus i samma stuk.
– Det görs förstås utifrån vårt uppdrag, att titta på hur vi kan göra förtätningar i staden. Det kommer att bli mer skuggigt och längre till bilen både här och var, berättar Enar Nordvik, arkitekt på bygg- och miljökontoret.
Norran berättade om den planerade utformningen i december. Sedan dess har bland annat Lantmäteriet yttrat sig i frågan.
Enligt dem borde parkeringsytan för de som bor på fastigheten göras om och få en utfart mot Strandgatan, i övrigt skulle det råda utfartsförbud. Förlorad älvskontakt
Huvudbryet bland allmänheten har i huvudsak varit fokuserat till tre grupper: Grannar som bor direkt norr om fastigheten, grannar boende nedströms och boende i husen som redan står på fastigheten.
– De har frågor om hur de skulle påverkas av ombyggnationerna, om något fönster skulle stryka med eller sådär, säger Enar Nordvik.
Grannarna nedströms har mestadels oroat sig för hur mycket skugga påbyggnaden skulle medföra.
Samma oro har återfunnits hos grannarna norr om fastigheten.
– De undrar om de kommer att få tillräckligt med ljus in i sina lägenheter. De förlorar också stora delar av sin omedelbara älvskontakt, säger Enar Nordvik. ”Kommer fortsätta”
En del kompletteringsstudier kommer nu att ske.
– En del har tyckt att materialet har varit undermåligt, till exempel om hur det här skulle påverka vyer från olika håll, säger Enar Nordvik.
Alla synpunkter som har kommit in ska också sammanställas och bemötas. Arbetet beräknas vara färdigt inom tre-fyra veckor.
– I sak så tyder allting på att vi kommer att fortsätta med ärendet som det ser ut, berättar Enar Nordvik.
Han poängterar att förtätningen i Skellefteå inte är till allas gynning, men framhåller dess betydelse.
– Om vi ska gå från att vara en väldigt stor by till en liten stad så kommer det att göra lite ont, säger han.
Om vi ska gå från att vara en väldigt stor by till en liten stad så kommer det att göra lite ont.