Robert Lindberg, flygplatschef, säger till Norran att de inte reflekterade över att detta kunde vara en upphandlingsfråga.
– Vi såg det inte så. Jag tror att vi undersökte hur andra flygplatser agerat, de hade inte heller upphandlat, säger han.
Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, kommenterar svaret:
– Jag skulle säga att det alltid är bättre att kolla vad lagen säger när man är osäker, än att kolla på konkurrenterna.
Läs också: Efter Norrans granskning – Experter: Taxiavtal kan bryta mot lagen
Läs också: Småföretagare ser rött: ”Skellefteå Airport ges gräddfil till flygkunderna”
Bert Öhlund (S) är ordförande i Skellefteå City Airport. Han säger att lagtolkningar ofta är svåra, att det kan finnas olika uppfattningar.
– Det här handlar inte om en tjänst vi har köpt, utan att företagarna utför en tjänst åt allmänheten.
Men så kan man beskriva en tjänstekoncession?
– Vi kan konstatera att vi inte tecknat avtal sedan p-platsen gjordes om, sedan dess har även fler taxibolag tillkommit. Omständigheterna har förändrats och det är en underlåtenhet att det inte setts över, säger Bert Öhlund.
När en enskild taxiföretagare bad att få samma villkor som Skellefteå Taxi på flygets hemsida nekas han. När Norran frågar ändras hemsidan. Ska det vara så?
– Nej, så ska det inte vara. Men jag är inte insatt i detaljerna kring vad som hänt där.
Vad händer nu?
– Vi ska granska avtalen och se om det finns möjlighet att säga upp dem i förväg, naturligtvis ska det vara rättvist. Vi måste också försöka hitta ett system som är bra för resenärerna. Två system kan behövas, ett för förbeställd taxi och ett för obokade, säger Bert Öhlund.
Robert Lindberg:
– Det är lätt att vara efterklok, men vi är inga jurister. Det är svårt att veta exakt vad som gäller. Men vi vill naturligtvis att det här ska bli bra och vi ska göra vårt bästa för att det blir det.
Läs mer: Norran granskar: Taxistök på Skellefteå Airport – arga resenärer och bråk i terminalen