Efter förra årets semmelsuccé: Nu avslöjar han årets hemlighet – en skapelse med flera inbyggda smaker

Efter förra årets semmelsuccé avslöjar han årets skapelse, en klöversemla med flera inbyggda överraskningar. ”Jag gillar att testa olika smakkombinationer”, säger Andreas Lindkvist.

Not Found2016-02-09 06:15

Andreas Lindkvist, på Ica i Skelleftehamn, har gått och laddat och funderat i ett helt år inför den här dagen. Men allt höll på att gå om intet, maskinen som sköter jäsningen av brödet har nämligen varit trasig. Efter en hel del trassel lagades maskinen i slutet av förra veckan.

– Jag hade idén i huvudet, men ville även hinna testa semlan innan vi började sälja den, säger Andreas.

Allt började förra året när han släppte sin egen tolkning av semlan, semmelcroissanten.

– Jag blev lite provocerad av alla som kopierade semmelwrappen och ville hitta på något eget istället. Det gick bra och vi sålde nästan lika många av vår egen skapelse som vi gjorde av den traditionella semmlan.

Läs också:  Förra årets semmelsuccé

Han gillar att testa olika smaker, former och konsistenser.

– Det är viktigt att den är tilltalande för ögonen också.

Tack vare familjen och kollegorna hanns allt med. Hemma fick barnen vara provsmakare.

– Vi testade 25 olika smaker på en och samma kväll. Barnen var glada, säger han och skrattar.

På fredagsmorgonen lät han kollegorna i butiken provsmaka. Efter en del justerande bestämde sig Andreas till slut för vilka smaker som skulle ingå i årets semeluppfinning.

Med fem semmelbullar, vaniljgrädde, lime curde, Polly rocks med Tyrkisk peber, gelehallon och Guldnogat bygger Andreas sin skapelse. En semla som är hopsatt som en fyrklöver. Inget bakverk man sätter i sig själv utan med fördel delar med andra.

– Jag har jobbat med en smak i varje blad, lite sött och lite salt.

Delar man semlan i fyra delar, tvärs över bullbladen får varje semmelportion två olika fyllningar, förklarar semmeluppfinnaren.

I dag kommer semlorna att gå åt som smör i solsken, men aldrig har det varit så svårt att välja. Förutom Andreas skapelse så svämmar butikshyllorna över med olika semmelsorter: semmelwrap, hallonsemla, semmeltårta, nutellasemla och många fler möjliga och omöjliga smakkombinationer. Trots det enorma utbudet kommer det att vara svårt att knuffa bort den traditionelle semlan från kungatronen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om