Bristerna som anmäldes var att blöjor inte bytts, en signeringslista för narkotikapreparat hade försvunnit, personal som ibland åt av de boendes mat, brister i städrutiner, dåligt bemötande mot vikarier/sjuksköterskestudenter och att sjuksköterskorna gjorde såromläggningar då undersköterskor/vårdbiträden gjort det felaktigt.
Av lex Sarah-anmälan framgick att bristerna skett under våren 2017.
– Redan när det här upptäcktes så tog boendechefen tag i saken och talade med alla anställda och vi gjorde även en åtgärdsplan, säger nu verksamhetschefen för det område där boendet finns och tillägger:
– Det jag har förvissat mig om är att planen verkligen fungerar.
Vilka brister i lex Sarah-anmälan hittade ni när ni undersökte de faktiska förhållandena på boendet?
– Vi har inte sett att bristerna var så stora som rapporten vittnar om, men det finns saker som vi försöker förbättra. När det gäller viktnedgång så har vi följt upp alla på boendet och det vi har sett är att det inte fanns någon stark tendens. Men vi vet naturligtvis att vi måste hålla koll på de här delarna och nu gör vi det extra mycket. Det här var också väldigt ansträngande för vår personal för de upplevde inte att bristerna var så allvarliga som det framställdes.
Verksamhetschefen säger också att det inte funnits kontinuitet när det gäller arbetsledning på boendet, men att det nu finns chefer som är placerade på det aktuella boendet och jobbar med uppföljning av olika delar i åtgärdsplanen.
Förutom det är även kommunhälsan och äldreomsorgens utvecklingsenhet samt personalutvecklingsenhet inkopplade.
I samband med lex Sarah-anmälan kontaktades även berörda anhöriga och fick veta vilka åtgärder som vidtagits.
– Nu väntar vi på svar från Ivo där vi får veta om våra åtgärder är tillräckliga.
Vi har inte sett att bristerna var så stora som rapporten vittnar om.
Stora brister på äldreboende: Blöjor har inte bytts, lista på narkotikapreparat försvunnen