Fram till dess var hon känd som kyrkoherden Åke och chef i Teleborgs församling i Växjö. Men till slut en dag var det nog.
Klädd som en kvinna
Hon samlade personalen och visade en bild på en person klädd som en kvinna och gåendes i Malmö. Ann-Christine frågade vem de trodde att det var.
– Till slut tog den yngsta medarbetaren mod till sig och sa ”du” och alla andra hoppades att det inte var så. Det var lite mycket att ta in. Men tänk dig själv att du har en manlig chef och plötsligt en dag sa chefen att nu vill jag klä mig som kvinna. Hur skulle du reagera, frågar Ann-Christine.
Publiken har trängt ihop sig efter bästa förmåga i Brygg CC:s lokaler där föreläsningen håller till. De får fundera över vad som egentligen är normalt.
Vänster hand
– Redan i småskolan fick jag veta att jag inte var som andra barn. Då lyfte fröken pennan ur min vänstra hand och satte den i den högra. ”Du förstår Åke – vänster hand är fel och höger hand är rätt” sa hon.
Ann-Christine visar en bild av en sommaräng med flera olika sorters blommor.
– På en sommaräng vill vi att det ska vara många olika sorters blommor. Varför är vi så snåla när det gäller människor? Om du inte kommer ihåg om något annat jag snackat om idag så kom ihåg blomsterängen, säger Ann-Christine.
När du skulle byta namn från Åke till ett kvinnligt namn – hur kom det sig att du valde Ann-Christine?
– Det är en sammansättning av olika kvinnliga namn i min släkt. Plus att jag som ung var vansinnigt förtjust i en vacker flicka som hette Ann-Christine, säger Ann-Christine Ruuth.
På en sommaräng vill vi att det ska vara många olika sorters blommor. Varför är vi så snåla när det gäller människor?