Efter 30 år går Mats i Pension - men han är orolig för hälsocententralernas framtid

Efter 30 år som allmänläkare ska Mats Gustavsson gå i pension. Men han är orolig för hälsocentralernas framtid.– Vi har inga hälsocentraler om det får fortgå som det gör idag, säger han.

30 år Mats slutar nu som fast anställd inom landstinget. Foto: Veronica Häggmark.

30 år Mats slutar nu som fast anställd inom landstinget. Foto: Veronica Häggmark.

Foto: Foto: Veronica Häggmark.

Not Found2016-04-14 18:00

Han beskriver sina år som fantastiska och stimulerande, han rekommenderar gärna andra läkare att söka sig till att jobba som allmänläkare.

Läs också: Störst missnöje i Västerbotten: Läkarna flyr primärvården

– Jag tycker det är märkligt att det är så svårt att bemanna upp hälsocentralerna, för jag kan inte se något annat jobb som är så utmanande och roligt som att jobba som allmänläkare, säger han.

Personkännedom, kontinuitet och tillgänglighet är väldigt viktig. Det är lättare om man känner sina patienter, att ställa en diagnos, helst om de har diffusa problem.

– Jag brukar säga till mina patienter, jag är specialist på dig.

Större satsning

Däremot måste politikerna gå från en verbal till en reell satsning på primärvården. För att den ska växa måste det till politiska beslut.

– Alla säger att de vill satsa, men det görs inte det i ett nationellt perspektiv som det skulle behövas.

Idag har mer och mer överförts till primärvården som sjukhusen tidigare skötte. Idag saknar hälften av befolkningen i Västerbotten en fast läkare.

– Det är viktigt när man är äldre eller har en långvarig sjukdom att man har en fast läkare som man kan träffa och prata med, säger Mats Gustafsson.

Han beskriver att de ska ju helst vara patientens stöd eller lots i kontakten med speciallistvården.

– Vi ska vara navet som håller ihop det hela, beskriver han.

Bristen är stor

Men idag är det brist på allmänläkare, många slutar för att det är för jobbigt.

– Jag kan förstå att läkare väljer att hoppa av, utifrån en tuff arbetssituation. Där man inte känner att man kan påverka eller begränsa sin arbetssituation, säger Mats Gustafsson.

– Men faran med att bara ha stafettläkare inom primärvården är att man aldrig riktigt har samma ansvar och man kan dra sig ur om det blir för jobbigt.

– Jag har svårt att förstå att det kan vara tillfredställande att jobba som stafettläkare i längden. Jag vill ju vara med att påverka, jag vill utveckla den här hälsocentralen och arbetssättet tillsammans med alla andra, så vi kan göra något tillsammans, säger han.

Begränsa uppdragen

Han tycker landstingen inte har varit bra föredöme eller arbetsgivare. Han poängterar att landtinget måste bli bättre arbetsgivare.

– Vad man måste kräva av landstinget är att de begränsar uppdragen för fasta läkare så att det är blir möjligt att jobba som fast läkare i en brist situation och tycka att det är roligt, säger han.

– Största hjälpen för lasarett att det ska fungera bra och inte ha överbeläggningar, är att primärvården fungerar bra.

Han brukar säga att i primärvården är det sjukdomar som kommer och går, men på sjukhuset är det patienterna som kommer och går, men sjukdomarna stannar kvar.

Fortsätter lite till

Även om han inte längre är fast anställd inom landstinget kommer Mats att jobba vidare med hemsjukvård, äldreboende och handikapp ungefär två dagar i veckan.

– Min dröm är att alla invånare i Västerbotten kan erbjudas en personlig läkare, avslutar Mats Gustafsson.

Jag kan förstå att läkare väljer att hoppa av, utifrån en tuff arbetssituation.

undefined
Bemanningen. Bemanningen med fasta läkare på hälsocentralerna var 17,35 av de budgeterade 40,06 den 31/3 2016. Hur det ser ut för varje hälsocentral går att se på staplarna.
undefined
30 år Mats slutar nu som fast anställd inom landstinget. Foto: Veronica Häggmark.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!