Enligt företaget som vann upphandlingen i februari är det endast Västerbotten som brutit mot avtalet.
Landstingsrevisorerna har nu utrett saken, genom att granska samtliga inköp av dynor från den 1 februari i år, då avtalet ingicks, till och med den 27 augusti. Här framkommer att landstinget inhandlat 375 dynor utanför det upphandlade sortimentet, för en kostnad på 371 175 kronor.
”Bryter mot lagen”
Företaget skriver till revisorerna att de anser att landstinget bryter mot lagen om offentlig upphandling, LOU: ”Vi som vinnande leverantör i en upphandling har i efterhand blivit helt borttagna ur sortimentet i Västerbottens län. Man har ersatt vår produkt med en konkurrerande produkt som är dubbelt så dyr.”
Företagets vd, Nils Wachtmeister, berättar för Norran att de reagerade på att beställningarna uteblev, och därför själva ringde runt till arbetsterapeuter i länet. Personer med ansvar att beställa dynor. Ingen av dessa hade fått information om företagets produkter.
– Vi hoppas att landstinget snabbt löser detta, drar det ut för mycket på tiden blir den ekonomiska skadan så stor att vi tvingas vidta juridiska åtgärder, säger han.
Sena handlingar
I ett svar till revisorerna skriver verksamhetschefen för Hjälpmedel Västerbotten att de inte anser sig ha brutit avtalet. Däremot anser man att avtalet inte kunde tillämpas förrän i maj, på grund av sena handlingar. Man skriver även: ”olika dynor tillfredställer olika behov och där behovet är litet är det inte säkert att den modelltypen upphandlats.”
Undanflykter, svarar Nils Wachtmeister.
– Vi kontaktade tidigt landstinget och bad att få presentera våra produkter. Men vi var inte välkomna.
Att det skulle handla om specialdynor stämmer inte, fortsätter han:
– Det handlar främst om standarddynor från det gamla kontraktet, som alltså borde ha ersatts.
Landstingsrevisionen ska ta upp frågan den 11 november.