Dygnslopp i Frostkåge för cancersjuka barn: ”Det var lätt att fylla platserna”

Ett helt dygn gick skidspåren i Frostkåge varma av ett femtiotal entusiaster. Huvudsyftet var att dra in pengar till barncancerfonden. ”Byaföreningen har skänkt hundra kronor per timme som spåren hölls igång”, säger Fredrik Lindström.

Knutpunkt. Samling vid Nekkersgården för fika och diplomutdelning. Foto: Karin Israelsson.

Knutpunkt. Samling vid Nekkersgården för fika och diplomutdelning. Foto: Karin Israelsson.

Foto: Foto: Karin Israelsson.

Not Found2018-02-20 16:46

I fredags var det dags, med målgång exakt ett dygn senare.

– Det var ganska lätt att fylla platserna och det är kul att folk kan komma till ett såpass enkelt arrangerat lopp. Det är fantastiskt att det går att uppbringa ett sådant intresse, säger Fredrik Lindström.

Han och Oskar Vestermark är initiativtagare och Fredrik Lindström säger att de själva åkte loppet på 1980-talet och tycker det är häftigt att ”damma av” en gammal klassiker i byn. Evenemanget pågick nämligen årligen under 1980-talet ända fram till 1991 med samma upplägg.

Alla bybor, och utsocknes gäster, fick anmäla sitt intresse och dessutom önska vilken tid på dygnet de ville åka och hur långt. Årets åkare avverkade nära nog fem Vasalopp och arrangörerna stöttas ekonomiskt av Frostkåge byaförening och det lokala Friluftsfrämjandet. Det gör att varken startavgift eller fikakostnad för deltagare eller besökare tas ut.

– Det är ett evenemang i byn för att skapa ännu bättre byagemenskap under enkla former och de flesta bokade ett pass på 60 minuter, men det varierade naturligtvis. Rekordet blev nattpasset, mellan klockan tre och klockan fem, då tre mil betades av i ett ruskigt tempo.

Fredrik Lindström säger också att många ställt upp för att ro skidloppet i hamn. Skottat snö, skänkt ved, fixat korv och fika och skött sekretariatet, för att nämna några.

– Sedan har vår skidnestor i byn Harry Vestermark hållit spåren i toppskick hela vintern.

Blir det en repris nästa år?

– Vi har bara fått positiv feedback och allt talar för att byborna inte behöver vänta 25 år, utan med största sannolikhet kommer de att ges chansen redan nästa år.

Hur långt åkte du själv?

– Jag åkte ett varv.

Som pricken över i fick alla åkare skriva sitt namn på ett plakat. Det ska nu hängas upp i friluftsfrämjandets värmestuga i byn.

Det var ganska lätt att fylla platserna och det är kul att folk kan komma till ett såpass enkelt arrangerat lopp.

undefined
Frostnupen. Mattias Pegestam var en av åkarna som drog in pengar till barncancerfonden. Foto: Karin Israelsson.
undefined
Knutpunkt. Samling vid Nekkersgården för fika och diplomutdelning. Foto: Karin Israelsson.
undefined
Tilltugg. Som bonus bjöd byaföreningen på korv och fika och alla åkare fick diplom efter loppet. Foto: Karin Israelsson.
undefined
Generationslopp. Deltagarna spände över flera generationer, från väldigt unga ända upp till åkare i seniorklass. På bilden Lova Lindström. Foto: Karin Israelsson.
undefined
Nöjda. Från vänster: Johanna Åkerlund och Ellinor Lindmark. Foto: Karin Israelsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om