Elinor Yifter Lindgren, kostsamordnare i Västerbottens läns landsting, säger i ett pressmeddelande:
– Vi satsar på baslivsmedel som potatis, ägg, frukt och grönt. Där kan vi få tag i stora volymer som ger effekt.
Det är både patienter och personal på Norrlands universitetssjukhus som ska erbjudas ekologiskt i större utsträckning än tidigare. En fjärdedel av de livsmedel som sjukhuset köper in ska vara ekologiska, är målet.
Det finns redan ekologiskt kaffe på länets sjukhus. Dessutom erbjuder NUS, Norrlands universitetsjukhus, ekologiska bananer, fisk, mjölk och filmjölk sedan tidigare.
På länets sjukhus, när det gäller andelen ekologiska matvaror, såg det ut såhär 2013: Skellefteå lasarett i topp på 13 procent, Nus tio procent och Lycksele lasarett låg på tre procent.
– Nus siffror kommer att få ett rejält lyft i och med det nya avtalet, men vårt mål är att det ska vara fokus på närproducerad och ekologisk mat på länets alla sjukhus, säger Karin Modig, miljösamordnare i landstinget, i pressmeddelandet.